Kulttuuri Hämeenlinna

CD-levy kituu, mutta Hämeenlinnan kirjastoista niitä vielä lainataan: "Iskelmää menee"

Levyjen lainamäärät ovat pudonneet merkittävästi, mutta iskelmää ja klassista musiikkia lainataan yhä paljon. Levyt saavat oman osastonsa Hämeenlinnan pääkirjastosta peruskorjauksenkin jälkeen.
Hämeenlinnan pääkirjaston väistötiloissa Wetterissä on tällä hetkellä noin 6 000 cd-levyä. Kuvassa on kirjastovirkailija Eliisa Erkamo. Kuva: Riku Hasari
Hämeenlinnan pääkirjaston väistötiloissa Wetterissä on tällä hetkellä noin 6 000 cd-levyä. Kuvassa on kirjastovirkailija Eliisa Erkamo. Kuva: Riku Hasari

Väitteet musiikin viimeisen fyysisen valtaformaatin, cd-levyn, kuolemasta ovat liioiteltuja.

On kiistatonta, että pienet levyputiikit tavaratalojen musiikkiosastoista puhumattakaan ovat kadonneet jopa kokonaan monesta kaupungista. Cd-levyillä on kuitenkin yhä kysyntää ainakin Hämeenlinnan kaupunginkirjastossa.

– Viime vuonna cd-levyjä lainattiin 34 600 kertaa. Kyllähän suuntaus on, että lainausmäärät ovat laskemaan päin, kertoo informaatikko Ilkka Marjanen.

Vielä vuonna 2008 lainoja oli 141 200.

 

Kirjastoon ostetaan uusia levyjä noin 10 000 eurolla vuosittain, viime vuonna 416 kappaletta. Myös lp-levyjä hankitaan jonkin verran.

Kirjaston ja kaupungin asukalukuun suhteutettuna Hämeenlinnaan hankitaan melko paljon cd-levyjä. Esimerkiksi Espoon kirjastoissa ostot ovat vuosittain samalla tasolla.

Vaikka kaikkia musiikkigenrejä pyritään hankkimaan tasapuoleisesti, ongelmia aiheuttaa nykyartistien julkaisupolitiikka – jotkut julkaisevat uutta musiikkia vain Spotifyssa ja muissa suoratoistopalveluissa. Marginaaliartistit taas saattavat julkaista c-kasetteja.

– Jos artisti julkaisee uutta musiikkia yksittäisinä biiseinä eikä lainkaan fyysisenä albumina, vaikeata sitä on valikoimiin hankkia, Marjanen toteaa.

Jos cd-levyjen lainaajien ikärakenteen voi päätellä suosituimmista musiikkigenreistä, enemmistö taitaa olla keski-ikäisiä tai ikäihmisiä.

– Lainatuimpia genrejä ovat kotimainen iskelmä ja klassinen musiikki. Luulen, että klassista kuunnellaan mieluummin levyiltä kuin suoratoistopalveluista paremman äänenlaadun vuoksi, Marjanen sanoo.

Viime vuonna Hämeenlinnan kaupunginkirjastosta lainattiin cd-levyjä noin 34 600 kertaa. Kuva: Riku Hasari
Viime vuonna Hämeenlinnan kaupunginkirjastosta lainattiin cd-levyjä noin 34 600 kertaa. Kuva: Riku Hasari

 

Hämeenlinnassakin lainausmäärät ovat pudonneet merkittävästi, mutta aivan Espoon kaltaisia päätöksiä ei täällä vielä ole tehty.

Espoon kaupunginkirjaston johtoryhmä päätti syyskuussa, että musiikkitallenteiden avokokoelmaa ryhdytään ajamaan alas, ja että uutuuslevyjen hankkiminen lopetetaan vuonna 2021.

Käytännössä se tarkoittaa, että muutaman vuoden päästä Espoon kirjastoista ei löydy cd-levyhyllyjä, ja levyjä voi lainata enää ennakkoon varaamalla.

 

Ilkka Marjanen ei uskalla ennustaa, miten pitkään levyjä löytyy Hämeenlinnan kirjastojen hyllyistä.

– Kymmenen vuoden päähän on vaikea ennustaa. Asia riippuu paljolti siitä, missä muodossa musiikkia julkaistaan.

Sen Marjanen uskaltaa sanoa, että cd-levyosasto tulee myös ensi syksynä peruskorjauksen jäljiltä avattavaan Lukiokadun pääkirjastoon.

Hyllyvalikoima tulee olemaan isompi kuin tämän hetkisen Wetterin väistötilan noin 6 000 cd-levyä.

– Lukiokadulle tulee ihan hyvä valikoima, mutta ei kuitenkaan yhtä suuri kuin ennen peruskorjausta. HÄSA

Päivän lehti

19.2.2020