Kulttuuri

Pekka Kansanen teki dokumentin, joka kuvaa Sibeliuksen nuoruutta Sääksmäellä

Ohjaaja Pekka Kansanen pyrki dokumentissaan autenttisuuteen niin Sibeliuksen kirjeiden ja musiikin kuin todellisten tapahtumapaikkojen avulla.
Lahisten kartano oli Sibeliukselle tärkeä paikka. Hänen paras ystävänsä Walter von Konow asui kartanossa heidän ollessaan nuoria, joten myös Sibelius vietti kartanossa ja sen mailla paljon aikaa. Kuva: Pekka Kansanen
Lahisten kartano oli Sibeliukselle tärkeä paikka. Hänen paras ystävänsä Walter von Konow asui kartanossa heidän ollessaan nuoria, joten myös Sibelius vietti kartanossa ja sen mailla paljon aikaa. Kuva: Pekka Kansanen

Kun Pekka Kansanen oli lapsi, hän vietti kesänsä Sääksmäellä Kantalan ja Kalalahden kylien maisemissa. Samoissa maisemissa, joissa myös Jean Sibelius oli tutkinut luontoa nuoruusvuosinaan 1800-luvun lopulla.

– Olen retkeillyt lapsesta asti ihan samoilla paikoilla kuin Sibelius. Hänen musiikkinsa on näiden luontokokemuksienkin kautta tullut hirveän läheiseksi minulle.

Nyt Kansanen on tallentanut Sibeliuksen nuoruuden maisemat ja musiikin dokumenttielokuvaksi, joka kertoo säveltäjän nuoruudesta Sääksmäellä.

 

Sibeliuksen maisemissa

Pekka Kansanen on kotoisin Toijalasta, mutta asuu nykyään Helsingissä. Hänellä on Sääksmäellä vapaa-ajanasunto. Kuva: Pekka Kansasen kotialbumi
Pekka Kansanen. Kuva: Pekka Kansasen kotialbumi

Toijalassa kasvanut, mutta sittemmin helsinkiläistynyt Kansanen on koulutukseltaan biologi. Hän on työskennellyt esimerkiksi Helsingin kaupungin ympäristöjohtajana.

Töidensä ohessa hän on harrastanut pitkään sekä luontoretkeilyä ja -kuvausta että klassista musiikkia. Hänellä on edelleen kesäpaikka Sääksmäellä, missä hän viettää aikaa ympäri vuoden.

– Olen lapsesta asti kuullut juttuja Sibeliuksen elämästä Sääksmäellä. Tein aiheesta multimediaesityksenkin, jota näytin perhepiirissä.

Innostus aiheeseen ei kuitenkaan loppunut yhteen esitykseen. Lopulta Kansanen sai Sääksmäen manttaalikuntasäätiöltä apurahan, jolla hän pystyi toteuttamaan aiheesta puolituntisen dokumenttielokuvan.

– Sibeliuksesta ei oikein ole tehty tällaista dokumenttia.

Apurahan turvin Kansanen pystyi maksamaan musiikin käyttöön tarvittavat lisenssimaksut. Muilta osin hän toteutti dokumentin omakustanteisesti.

 

Autenttiset paikat ja tapahtumat

Dokumentin sisällössä Kansanen tähtäsi autenttisuuteen. Tässä apuna toimivat etenkin Sibeliuksen kirjeet, joissa hän kuvasi aikaansa Sääksmäellä ja myös musiikillista kehitystään. Sibelius laati ensimmäiset sävellyksensä Sääksmäen kesinään.

Kansanen on sisällyttänyt dokumenttiin myös viulukappaleita, joita Sibelius kirjeiden mukaan harjoitteli Sääksmäellä. Kappaleet esittää ammattiviulisti.

Suurin osa dokumentista on kuvitettu Kansasen itse Sääksmäen luonnossa kuvaamalla materiaalilla.

Luonnon lisäksi hän pääsi kuvaamaan esimerkiksi Lahisten kartanoon, missä Sibelius vietti paljon aikaa nuoruudessaan. Kartanon poika Walter von Konow oli Sibeliuksen parhaita elinikäisiä ystäviä.

– Pääsin kuvaamaan esimerkiksi Sibeliuksen Walterille lahjoittamaa hopeatarjotinta, johon hän oli kaiverruttanut omistuskirjoituksen ystävälleen.

 

Dokumentissa on myös dronen avulla kuvattua ilmakuvaa Sääksmäestä. Kuvassa Rapolan ja Annilan maita.

Hämeenlinnan kaupunginmuseon apu korvaamaton

Kokonaisuudessaan Kansasella vierähti dokumenttiprojektin parissa muutama vuosi. Hän aloitti kuvaukset kesällä 2017 laatimansa käsikirjoituksen mukaan. Luonto ei kuitenkaan poseeraa käskemällä.

– Kun luontoa kuvaa ja hakee tietynlaista kuvaa vaikkapa auringonlaskusta, ei sitä yleensä tahdo löytyä. Ei mene niin kuin Strömsössä.

Osan kuvista Kansanen löysi omista arkistoistaan. Hän oli kuvannut esimerkiksi vuonna 2008 telkkien soidinta, jonka saaminen nauhalle ei ole aivan itsestään selvää.

1800-luvun loppua kuvaavien arkistokuvien käytössä hän teki yhteistyötä Hämeenlinnan kaupunginmuseon kanssa.

– Amanuenssi Antti Kravun apu oli korvaamaton. Teimme sopimuksen, jonka nojalla kaupunginmuseo saa käyttää valmista dokumenttia omissa tilaisuuksissaan ja minä voin käyttää heidän hallussaan olevaa kuvamateriaalia dokumentissa.

Kansanen tekee Hämeenlinnan kaupunginmuseon kanssa yhteistyötä myös dokumentin jakelun suhteen. Dokumentti tulee Sibeliuksen syntymäkodille myyntiin sekä dvd- että blueray-muodossa. Levyä saa tilattua myös Kansasen nettisivuilta, ja sitä tulee myyntiin Valkeakoskelle kirjakauppaan.

– Olen ostanut Sibeliuksen perikunnalta lisenssin myös dokumentin julkiseen esittämiseen, joten sekin on tulevaisuudessa mahdollista. HÄSA

Sibelius Sääksmäellä

Dokumentti on saatavilla dvd- ja blueray-muodossa.

Dokumenttielokuva, kesto 30 min.

Kuvaa Sibeliuksen nuoruusvuosia Sääksmäellä.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Pekka Kansanen.

Kuvamateriaali kuvattu lähes kokonaan Sääksmäellä vuosina 2008–2018.

Pääosa dokumentissa kuultavasta Sibeliuksen kamarimusiikista sävelletty Sääksmäellä vuosina 1883–1885.

Dokumentissa kuullaan myös Sibeliuksen nuorena harjoittelemia viulukappaleita kuten Charles Auguste de Beriot’n Viulukonsertto G Op. 76.

Viulukappaleet esittää viulisti Katariina Sallinen.

Elokuvan saa tilattua osoitteesta: www.pkproductions.fi

Päivän lehti

13.8.2020