Kulttuuri Hämeenlinna

Video: Drag-artistin show lähtee lentoon Verkatehtaalla jo takahuoneessa

Verkatehtaalla lauantaina esiintyneen Marko Vainion hahmot vaihtuvat lennosta. Esityksessä vaatteiden vaihtoon on aikaa 10–15 sekuntia. Vaatteidenvaihtorallissa hikeä pukkaa, vai pukkaako?
Marko Vainion ura drag-artistina on lähtenyt kansainväliseen lentoon. Ennen Verkatehtaan esitystä hän pukeutui esiintymisasuun pyynnöstä. Tavallisesti Vainio pukeutuu vasta h-hetkellä. Kuvat: Toni Rasinkangas
Marko Vainio katsoo, mistä aloittaisi. Ennen illan esitystä oli purettava 11 lätkäkassillista vaatteita ja rekvisiittaa kolmeen pekkaan.

Kun suomalainen stand-up-mestari Ismo Leikola nousee lavalle vetämään komiikkaa, hänellä tuskin on yhtätoista lätkäkassillista rekvisiittaa. Sen sijaan Suomen kuuluisimmalla drag-artistilla Marko Vainiolla on.

– Onhan tämä logistisestikin aika iso urakka, Vainio sanoo Vanaja-salissa ennen lauantai-illan räväkkää Divet Show -esitystä.

Paria tuntia ennen h-hetkeä esiripun takana oli melkoinen ralli päällä. Mistä löytyy lisää peilejä? Entä pöytiä? Pitääkö lähteä Jyskiin? Mitä tällä kertaa on hukassa? Ainakin yhden hahmon rannekoristeet.

– Täällä käydään sellainen show, että olen miettinyt, pitäisikö alkaa myydä lippuja myös kulissien taakse, Vainio nauraa.

Laukut on purettava, kaikki vaatteet pantava pinoon juuri oikeassa järjestyksessä. Kun lavalla on kolme artistia esittämässä 70 hahmoa, ei virheisiin ole varaa.

– Hahmot vaihtuvat lennosta. Esityksessä vaatteiden vaihtoon on aikaa sellaiset 10–15 sekuntia.

Lisää aiheesta: Pink revittelee ja Katri Helena nakuilee Vanaja-salissa

Rekvisiittaa riittää Päivi Räsäsen risteistä aina Elton Johnin pikkukiippareihin. Vainion Dreamgirls-kaksikkona taituroivat tanssijat Jero Mäkeläinen ja Henri Sarajärvi.

Drag-tanssija Henri Sarajärvi viimeisteli lauantaina meikkiään paria tuntia ennen illan Divet show -esitystä.

Hikeä pukkaa siis jo ennen esitystä, mutta miten drag-artisti Vainio säilyttää meikkinsä kuosissa esityksen loppuhuipennukseen saakka? Nyt seuraa paljastus, jota Vainio ei ole ennen kertonut.

– Show´n aikana hikeä valuu kuin vettä pitkin kasvoja, joten olen nyt kokeillut nyt botoxia. Olen ottanut kymmenkunta pistosta hiusrajaan.

Henri Sarajärvi vilkaisee muistilappua ennen esitystä, jossa kolme drag-artistia vetäisee kaikkiaan 70 roolia.

Kansainvälisessä nousussa oleva Marko Vainio esiintyi kesällä Edinburghissa maailman suurimmalla taidefestivaalilla.

Tapahtuma kesti kuukauden ja Vainio kipusi lavalle jokaisena iltana. Kaikkiaan tapahtuman taiteilijat vetivät 3800 esitystä.

– Kun ensikertalaisen lippuja oli myyty ennakkoon 70 prosenttia, aloin uskoa, että tässähän on ihan oikeasti mahdollisuuksia ulkomaille.

Harvassa ovat ne kerrat, kun Vainion karikatyyri olisi suututtanut esikuvansa.

– Elämme vähän sellaista mielensäpahoittamisen aikaa. On mietittävä, että missä menee kiusaamisen raja.

Sitä enemmän Vainiota on kysytty, että koska pääsisi Vainion hahmogalleriaan. Viihde-esiintyjät ovat jopa antaneet Vainiolle esiintymisasujaan rekvisiitaksi.

– Esikuvassa on oltava tarttumapintaa ja suuren yleisön on tunnettava hahmo.

Mikä on sitten hankalinta hahmoksi muuntautumisessa? Vainion mukaan se ei ole meikkaaminen tai korkokengissä taiturointi rakkolaastareista tinkimättä.

– Hahmojen etsiminen ja huumorin työstäminen on raastavinta.

Jero Mäkeläinen on räväkkä drag-artisti, joka on tanssinut muun muassa Kinky Boots -musikaalissa ja Antti Tuiskun esityksissä. Verkatehtaalla oli lauantai-iltana takahuoneessakin väriä ja kimalletta.

Vainio kertoo olevansa vanhan koulukunnan drag, jonka esitys perustuu julkkisten imitoimiseen.

– Kun aloitin 15 vuotta sitten, tämä työ ei ollut niin nosteessa kuin nyt. Nykyisin homman nimi näyttää olevan, että drag-artistit luovat omia hahmoja. Olenkin miettinyt, mikä siinä on se juttu, millä yleisö saadaan kiinnostumaan esityksestä.

Drag-esitysten yleistyminen tarkoittaa myös sitä, että siihen suhtaudutaan avoimemmin kuin esimerkiksi ennen vuosituhannen vaihdetta.

– 1990-luvulla juttu oli niin uusi, että underground-baareissa esiintyneet kollegat saivat varoa, ettei tule selkään yleisellä paikalla.

Vainion mukaan drag-keikkoja voidaan vetää vaikka Paperiliiton liittokokouksessa, jossa yleisönä ovat yli 60-vuotiaat miehet.

– Sanoisin, että nyt on tultu raja-aitojen läpi.

Tuottaja Ilona Puttonen auttaa Marko Vainiota pukeutumaan esiintymisasuunsa. Puttonen vitsailee olevansa myös vetskarinvetäjä ja takahuoneterapeutti.

Jos Verkatehtaan keikka jäi väliin, Vainio esiintyy seuraavan kerran 17. tammikuuta Helsingissä Aleksanterin teatterissa, jonne buukattiin kaksi ylimääräistä esitystä.

Vainio on vetänyt 2500 keikkaa 15 vuoden aikana. Nykyään hän esiintyy vuodessa 150–200 kertaa.

– Rooli lähtee samalla, kun meikit pestään kasvoista ja sukkahousut tungetaan reppuun, Vainio sanoo. HäSa

Elton John -hahmon rekvisiittaa.
Esityksistä jää aina jotakin tapahtumapaikoille. Yleensä puvuista irtoavia höyheniä ja glitteriä.

Päivän lehti

18.2.2020