Kulttuuri

Drag queenit valloittivat olohuoneet – Miksi 10-vuotias tosi-tv-kilpailu RuPaul's Drag Race on niin suosittu juuri nyt?

RuPaul's Drag Race on noussut valtavirran viihteeksi ja jättänyt jälkensä populaarikulttuuriin. Tosi-tv-kilpailun drag queeneista on tullut tähtiä, jotka kiertävät esiintymässä ympäri maailmaa.
RuPaul's Drag Racessa on kilpaillut kymmenen vuoden aikana jo yli sata drag queenia. 10. kauden aloitusjaksossa vieraili joukko tunnetuimpia kilpailijoita edellisiltä kausilta. Keskellä seisoo RuPaul, joka esiintyy ohjelmassa sekä dragissa että miesten puvuissa.
RuPaul's Drag Racessa on kilpaillut kymmenen vuoden aikana jo yli sata drag queenia. 10. kauden aloitusjaksossa vieraili joukko tunnetuimpia kilpailijoita edellisiltä kausilta. Keskellä seisoo RuPaul, joka esiintyy ohjelmassa sekä dragissa että miesten puvuissa.

Kun perinteisen tosi-tv:n huippusuosio on jo laantumaan päin, RuPaul’s Drag Race kerää jatkuvasti lisää katsojia. Kymmenessä vuodessa sarja on raivannut tiensä koko maailman sydämiin ja osaksi valtavirtaa.

Kausien seitsemän ja yhdeksän välillä aloitusjaksojen katsojamäärä nousi noin 600 000 ihmisellä. Nyt uusien kausien aloitukset keräävät jopa miljoona katsojaa.

Muutaman viime vuoden aikana tosi-tv-kilpailu on siirtynyt isommalle VH1-kanavalle ja voittanut lukuisia Emmy-palkintoja. Viime vuonna Drag Race teki historiaa 10. kaudellaan ja voitti ensimmäisen Emmy-palkintonsa parhaasta tosi-tv-kilpailusta.

Ei ole mitenkään tavallista, että tv-ohjelma nousee supersuosioon vasta monta kautta alkamisensa jälkeen. Miten tässä näin pääsi käymään?

Drag queenien tosi-tv-kilpailu

Kun Drag Racen ensimmäinen kausi esitettiin pienellä Logo-kaapelikanavalla vuonna 2009, sitä seurasi vain pieni joukko intohimoisia faneja.

RuPaulin tosi-tv-kilpailun Drag Race täytti 10 vuotta. Kuva: VH1

Ohjelman formaatti on sekoitus tuttuja tosi-tv-kisoja, kuten Huippumalli haussa ja Muodin huipulle. Kilpailijat ovat drag queeneja, eli useimmiten feminiinisiin asuihin pukeutuvia ja raskaasti meikkaavia esiintyviä taiteilijoita. Drag ei kuitenkaan ole vain musiikin tahtiin huuliaan liikuttelevia miehiä mekoissa. Kilpailijoissa on ollut myös esimerkiksi transnaisia, koomikoita, tanssijoita ja näyttelijöitä.

Ohjelmassa kilpailijat suorittavat erilaisia tehtäviä musikaaliesityksistä vaatesuunnitteluun. Kauden voittaja saa palkinnokseen 100 000 dollaria ja Amerikan seuraavan drag-supertähden tittelin. Ohjelman juontajana on kilpailulle nimensä antanut RuPaul Charles, joka oli ensimmäinen valtavirtakuuluisuuteen noussut drag queen 1990-luvulla.

Drag Racen suosio räjähti maailmanlaajuisesti, kun se otettiin Netflixin ohjelmistoon vuonna 2013. Nyt sarjaa voi katsoa suoratoistopalvelussa yli 30 maassa, mukaan lukien Suomessa.

Tänä keväänä alkoi sarjan 11. kausi, ja hetki sitten kruunattiin neljännen All Stars -kauden voittaja. Oma versionsa ohjelmasta löytyy jo Thaimaasta, ja Iso-Britannian oma Drag Race nähdään vielä tänä vuonna. Los Angelesissa ja New Yorkissa järjestetään vuosittain DragConit, eli ohjelman ja dragin fanien kokoontumiset, jotka keräävät kymmeniä tuhansia osallistujia.

RuPaul’s Drag Racen 11. kausi alkoi tänä keväänä Yhdysvalloissa. Kuva: VH1

Dragista valtavirran viihdettä

Drag on näkynyt populaarikulttuurissa vuosikymmenten ajan aina elokuvista musikaaleihin ja tv-sarjoihin. Usein viihteen homo- tai heteromiehet ovat pukeutuneet mekkoihin varmojen naurujen toivossa.

Vasta Drag Race päästi esiin ihmiset kimalluksen takana ja nosti jalustalle dragin taiteenlajina. Ohjelma on lävistänyt muutamassa vuodessa populaarikulttuurin ja sosiaalisen median Yhdysvalloissa ja ympäri maailmaa.

Suosio näkyy esimerkiksi ohjelman kilpailijoita arvostelevissa tuomareissa. Vierailijoina on ollut viime vuosina sellaisia supernimiä kuin Lady Gaga ja Christina Aquilera.

Kilpailijat ovat usein jo vuosia esiintyneitä, kokeneita drag-taiteilijoita. Monella on valmiiksi satojen tuhansien seuraajajoukko sosiaalisessa mediassa, jossa fanitus jatkuu myös ohjelman jälkeen.

Kilpailijat eivät ole vaipuneet muiden tosi-tv:n tähtien tapaan unohdukseen. He ovat saaneet omia tv-sarjoja ja elokuvia, nousseet albumilistoille, päässeet malleiksi muotinäytöksiin ja komeilleet lehtien kansissa. Ohjelmasta tutut drag queenit vierailevat suosituissa tv-sarjoissa ja elokuvissa, kuten Oscar-palkitussa A Star is Born -elokuvassa.

Drag Race näkyy myös sosiaalisen median meemeissä ja kielessä. Vuonna 2016 Oxfordin sanakirjaan lisättiin ilmaisu throw shade, joka tarkoittaa usein leikkimielistä pilkantekoa. Tämä ei ole lähtöisin tv-sarjasta, vaan mustasta queer-kulttuurista, mutta Drag Race on tuonut sanaparin osaksi populaarikulttuuria. Dragin juuret ovat paljon kauempana historiassa, mutta vasta Drag Race on tehnyt taidemuodosta valtavirran viihdettä.

Maailman tunnetuin drag queen RuPaul nousi kuuluisuuteen 1990-luvulla sinkullaan Supermodel. Hän on voittanut Drag Racen juontajana kolme Emmy-palkintoa. Viime vuonna hän sai tähden Hollywoodin Walk of Famelle.
Jo 1990-luvulla kuuluisuuteen noussut RuPaul on voittanut Drag Racen juontajana kolme Emmy-palkintoa. Viime vuonna hän sai tähden Hollywoodin Walk of Famelle. Kuva: VH1

Avoimuutta ja politiikkaa

Vaikka ohjelmassa on välillä keinotekoista ja absurdia draamaa, kilpailijat tuntuvat kaiken glitterin takana aidoilta. Työhuoneessa kilpailijat puhuvat avoimesti elämästään drag queeneina ja seksuaalivähemmistön edustajina. Syrjinnästä, hyväksynnästä ja peloista keskustellaan avoimesti.

Drag Raceen on tullut mukaan myös politiikka. Kilpailijoiden luona vieraili demokraatti Nancy Pelosi, joka on nykyään Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies. Nyt pyörivällä kaudella kilpailijat esittivät presidentti Donald Trumpia pilkkaavan musikaalin. Tehtävissä on sivuttu homoutta armeijassa, Pride-liikkeen syntyä ja AIDS-epidemiaa.

Drag Racen töhuoneessa on vieraillut esimerkiksi Nancy Pelosi. Kuva: VH1

Yhdeksi sarjan suosion syyksi on ehdotettu sitä, että sukupuoli ja identiteetti ovat aiempaa enemmän tapetilla. Drag Race on alkanut myöhemmillä kausillaan käsitellä näitä kysymyksiä, joskus onnistuneesti ja joskus vähemmän onnistuneesti. Mullistavinta on se, että aihetta käsitellään samaan aikaan huumorilla, lempeästi ja tosissaan.

RuPaul itse on sanonut The New York Timesille, että drag on vallankumouksellista, koska se tekee pilaa identiteeteistä, eli meistä kaikista. Tästä kertoo myös yksi drag-tähden tunnetuimmista lentävistä lauseista: me kaikki synnymme alasti, mutta loppu on dragia. HäSa

KatsoRuPaul’s Drag Racen 10. ensimmäistä kautta Netflixissä. TV:ssä Sub esittää tällä hetkellä 6. kauden jaksoja.

Kommentti: Suorasuisia roolimalleja nuorille tytöille

Drag race -ilmiö on rantautunut myös Suomeen, tarkemmin sanottuna Finlandia-talolle. Tv:stä tutut drag queenit ovat esiintyneet perinteisen konserttisalin urkujen alla loppuunmyydyille yleisöille viime vuodesta lähtien erilaisilla kokoonpanoilla.

Viikko sitten sunnuntaina tunsin itseni vanhaksi Trixie Mattelin yleisössä, josta vähintään 80 prosenttia oli teinityttöjä. Kun Mattel tiedusteli, kuka on yleisön nuorin, 13-vuotias tyttö nosti kätensä. Hän oli tullut keikalle äitinsä kanssa.

7. kaudella kilpaillut ja 3. All Starsin voittanut Trixie Mattel on yksi menetyneimpiä Drag Racen kilpailijoita. Kuva: VH1

Ilmiö on tuttu myös muiden queenien kohdalla. Mitä suositummaksi Drag Race kasvaa, sitä isompi osa faneista on nuoria tyttöjä.

Räväkät esiintymisasut ja meikit ovat vain yksi puoli viehätyksessä. Drag queenit levittävät suvaitsevaisuuden ja hyväksynnän ilosanomaa. Sitä, ettei erilaisuutta tarvitse pelätä, vaan sitä voi juhlistaa.

Itsetunto-ongelmien kanssa painiva teini saa drag queenista roolimallin, joka tekee ja sanoo mitä haluaa. Esimerkiksi Trixie Mattel näyttää ulospäin todella pitkälle viedyltä versiolta Barbie-nukesta, mutta stand up on ronskia.

Sosiaalisen median paineet ovat oma lukunsa. Drag tarjoaa nuorille faneille vapautta maskuliinisuudesta, feminiinisyydestä ja muusta luokittelusta. Drag queen voi olla mies, nainen tai ihan mitä vaan.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic