Kulttuuri Riihimäki

Eksynyt saa seuraa Riihimäellä, kaupunki panostaa julkiseen taiteeseen

Uuteen kiertoliittymään rakennetaan suuri puinen taideteos. Työ paljastetaan ensi viikolla.
Riihimäelle hankittu Tommi Toijan Eksynyt-veistos kuuluu Muukalaiset-teossarjaan. Se saa lähiaikoina seuraa toiseen uuteen kiertoliittymään. Kuva Riku Hasari

Kuvanveistäjä Tommi Toijan Eksynyt-teos saa seuraa ensi viikolla Riihimäellä. Kaupungin toiseenkin liikenneympyrään eli Kulmalan Puistokadun ja Etelän Viertotien uuteen liikenneympyrään hankitaan taideteos.

Suurikokoinen puinen taideteos on tilattu kuvanveistäjä ja ympäristötaiteilija Jaakko Pernulta. Se pystytetään kiertoliittymään ensi viikon tiistain ja keskiviikon aikana, ja rakentaminen voi vaikuttaa jonkin verran alueen liikenteeseen.

Kaupungin strategian mukaisesti Riihimäellä edistetään rohkeita ja osallistavia julkisen taiteen hankintoja. Tästä esimerkkejä ovat muun muassa juuri Tommi Toijan teos, joka hankittiin syksyllä 2018 Keskuspuiston kiertoliittymään, sekä tänä syksynä Uramon uuteen koulurakennukseen valmistunut taideteos lasimuotoilija Helmi Remekseltä.

Lue myös: Riihimäki on ekspertti julkisen taiteen hankinnoissa

Ainutlaatuinen tekniikka ja muotokieli

Taidetyöryhmän näkemys oli alusta alkaen, että puu voisi olla uudessa eoksessa keskeinen materiaali. Se viittaa kyseisessä paikassa Riihimäen sahateollisuuden pitkään historiaan ja lähellä sijaitsevaan alan yritykseen.

Taiteilijavalinta tapahtui portfolioesittelyiden perusteella. Taidetyöryhmä valitsi kohteeseen yksimielisesti tekijäksi Jaakko Pernun. Huomiota valinnassa kiinnitettiin taiteilijan visuaaliseen, näyttävään otteeseen, ainutlaatuiseen tekniikkaan sekä selkeään muotokieleen, joka korostuu teosten suuren mittakaavan ansiosta.

Pernu on toteuttanut lukuisia puusta tehtyjä julkisia taideteoksia niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Lue myös: Lähes kymppitonnin kaksipäinen patsas liikenneympyrässä hämmentää Riihimäellä – ”Kaiken taiteen tehtävä ei ole miellyttää”

Ympärille dynaaminen istutus

Teoksen ympärille kiertoliittymään tulee ns. dynaaminen istutus eli niitty, joka on monilajinen, kerroksellinen ja jatkuvasti muuttuva. Monilajinen kasviyhdyskunta sopeutuu joustavasti olosuhteiden muutokseen ja on siksi vakaa ja kestävä.

Riihimäen kaupunkikeskustan ja sisääntuloväylien useat kiertoliittymät tarjoavat myös tulevaisuudessa näyttäviä paikkoja uusien taideteosten sijoittamiseksi.

Uusi taideteos julkistetaan torstaina 7.11 kello 10–11. Tilaisuus alkaa Palomiehen puiston kentällä, Kulmalan puistokadun ja Etelän viertotien puoleisella kulmalla. Tilaisuus on kaikille avoin.

Lisää Tommi Toijasta: Pissaavia poikia veistävä Tommi Toija selittää, miksi pieni veistos Riihimäen liikenneympyrässä maksoi kymppitonnin

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic