Kulttuuri

Elokuva-arvio: Alvar Aalto oli supertähti ja maailmankansalainen

Alvar ja Aino Aalto tekivät yhdessä maailmanluokan arkkitehtuuria. Uusi elokuva kertoo heidän rakkaustarinansa. Kuva: Muu
Alvar ja Aino Aalto tekivät yhdessä maailmanluokan arkkitehtuuria. Uusi elokuva kertoo heidän rakkaustarinansa.

Aalto (Bio Rex) Ohjaus Virpi Suutari. Pääosissa Alvar, Aino ja Elissa Aalto. 1 t 43 min. ★★★★

Alvar Aalto on arkkitehtuurin ja muotoilun kotimainen alfauros, jonka aikansa maailmanlaajuista asemaa ei ehkä tänään ole enää aivan helppo hahmottaa. Virpi Suutarin dokumentti, jonka keskiössä on myös vaimo Aino Aalto, auttaa vaivaan.

Kohde on arkisten ja marginaalistenkin aikalaisten ansioituneelle kuvaajalle poikkeava, sillä Aaltojen pariskunta kuului kansainväliseen eliittiin ja kuolikin vuosikymmenet sitten.

Kansainvälisille markkinoille suunnatussa potretissa onkin hiukan merkkihenkilöille ominaista kuivakkuutta, mutta siitä huolimatta Suutari lähestyy heitä ennen kaikkea ihmisinä.

Paljolti arkistokuvien ja kirjeiden kautta aukeavat kaikkien Aaltojen niin vahvuudet kuin heikkoudet omalaatuisine piirteineen. Erityisesti nousee esiin Alvarin ja Ainon kiinteä rakkaus, jota sävyttivät molempien toisilleen sallimat seksuaaliset seikkailut.

 

Alvarille syrjähypyt maistuivat selvästi enemmän. Hiukan itsekeskeinen vaikutelma hänestä syntyy myös toisesta avioliitosta, jossa supertähti muokkasi paljon nuoremmasta vaimostaan mieleistään vaatetusta myöten.

Toisaalta Alvar oli sosiaalisesti taitava kosmopoliitti, joka hurmasi ihmiset niin yläluokan kutsuilla kuin luentosaleissa. Varsinkin muotoilijana hänet tunnettiin laajemmissakin piireissä.

Harva suomalainen on yltänyt samaan asemaan. Sen tarkkaan tiedostavanakin Alvar kuitenkin arvosti kollegojaan ja alaisiaan, etenkin taitavia puutyöläisiä.

Kirjeet pois lukien Aaltojen sielunelämä jää hiukan etäiseksi, koska heidät tunteneita ihmisiä on enää rajallisesti, ja kommentit kunnioittavuudessaan pintapuolisia. Sille ei ohjaaja tietysti paljoa voi.

 

Aaltojen ympäri maailmaa levinneiden töiden dokumenteista aukeavat vaikuttavasti niiden sulavat muodot ja inhimillinen tulokulma. Rakennusten ja esineiden suunnittelu lähti niiden tarpeesta ja käyttäjien mittakaavasta.

Aalto imi vaikutteitakin, niin aikalaisiltaan kuin historiasta – vaikkei sitä mainostanut, ehkä turhamaisuuttaan. Mutta tältä osin hän ei ollut vain uudistusta ja puhtaita muotoja palvova modernisti, vaan omaperäinen traditionalisti – kuten kaikki suuret taiteilijat.

Yhteisöllisyys on ihanaa

Yhteinen sävel (Bio Rex). Ohjaus Peter Cattaneo. Pääosissa Kristin Scott Thomas, Sharon Horgan, Emma Lowndes. 1 t 53 min. ★★★★

Brittiläinen hittikomedia Housut pois on sydämellinen komedia ahdinkoon joutuneista eri ikäpolven miehistä, jotka kokevat yhteisöllisyyden hurmoksen luodessaan strippariryhmän. Sen ohjanneen Peter Cattaneon Yhteinen sävel sovittaa nyt yhtä lailla tosipohjaiset ainekset sotilaiden vaimoille, jotka lojuvat varuskunnassa peläten Afganistaniin komennettujen miestensä puolesta.

Sosiaalisesti kirjavan porukan yhdistää kuorolaulu. Joka ei ensin ota sujuakseen, etenkin kun ryhmän persooniltaan ja asemaltaan erilaiset voimanaiset Kate ja Lisa taistelevat toiminnan sisällöstä ja kaikesta muustakin perhesuhteita myöten.

Heidän ristiriitojensa ja tietenkin lopulta kaikki yhdistävän suuren sovinnon ympärillä tarina etenee sinänsä yllätyksettä, mutta todella sydämellisesti ja vivahteikkaasti. Cattaneo on tarkkavaistoinen ihmiskuvaaja, joka lataa jokaiseen yksityiskohtaan terävää humaania huumoria.

Pelkkää auringonpaistetta ei naisten elämä ole, sillä läheisten raastava kuolemakin heidän täytyy kohdata. Mutta se syventää hyvän mielen komedian lajille harvinaisella tragiikalla koskettavasti ja villasukanlämpöistä tunnelmaa vain tihentäen.

Kristin Scott Thomas ja Sharon Horgan loihtivat mehukkaat muotokuvat tärkeilevästä niuhottajasta ja spontaanista villikosta, jotka eivät lopulta niin erilaisia olekaan.

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic