Kulttuuri

Elokuva-arvio: Avaruusepidemia murentaa perheen

Color Out of Space (Bio Rex). Ohjaus Richard Stanley. Pääosissa Nicolas Cage, Joely Richardson, Madeleine Arthur, Elliot Knight. 1 t 51 min. ★★★
Avaruudesta tulee loistetta. Kuva: Muu
Avaruudesta tulee loistetta.

Jos lajityyppielokuvia yleensäkin vaivaa kaavamaisuus, niin kauhua erityisesti. Ajoittain omaperäisyyteen tai ainakin sen tavoitteluun törmää, mutta aidosti virkistävät tulokulmat ovat poikkeuksia.

Kulttiohjaajan maineessa kylpevä Richard Stanley tietää lajityyppinsä haasteen, ja vilpittömästi koputteleekin kaavoja H.P. Lovecraftin novelliin pohjaavalla kauhufantasiallaan Color Out of Space. Enemmän urakka silti jää yritykseksi kuin kunnon tulokseksi.

Oven eteen pamahtava meteorin murunen sekoittaa metsien keskellä alpakoita kasvattavan pientilan elämän. Montusta purkautuva maaginen väri mullistaa vähän kaiken, mutta varsinkin perheenjäsenten pään.

Omien sormien pätkiminen keittiöveitsellä on alkusoittoa. Hulluus saa aina pahempia muotoja.

 

Pienyhteisöä ja perhettä raastavaa ulkoista uhkaa on varioitu Alienista Hohtoon ja vähän kaikkeen niiden jälkeen. Vaikka uhka saa aivan fyysisiäkin muotoja vaarallisine otuksineen, kamalinta on perheen sisäinen hajoaminen.

Kun läheisistä tulee sairaita, arvaamattomia ja pelottavia, perusturvallisuuden kivijalka murenee. Oman pöntön sekoamisenkin joutuu kohtaamaan yksin. Se on hitaasti kehittyvän tarinan sisällöllisesti painokas osa. Mutta jonkin Hohdon hyytävää intensiteettiä se ei lipaisekaan.

Kliseiltäkään ei vältytä, mutta kunnioitettavasti Stanley silti keskittyy yhä kaoottisemman tunnelman pumppaamiseen pala palalta. Yksittäiset efektit eivät varasta estradia.

Visuaalisesti jälki on paikoin vaikuttavaa, kun ulkoavaruuden paholaisväri muokkaa arkisen miljöön komeine kuusineen surrealistiseksi painajaiseksi.

Menot