Kulttuuri

Elokuva-arvio: Avengers-sarjan päätös on väsyneiden machojen ylösnousu

Avengers: Endgame. Ohjaus Anthony ja Joe Russo. Pääosissa Brie Larsson, Robert Downey Jr, Josh Brolin, Chris Hemsworth, Scarlett Johansson, Karen Gillan. 3 t 1 min. Bio Rex. ★★★
Avengers: Endgame päättää Marvelin Avenger-elokuvien sarjan.

Kostajat-trilogian päättävä Avengers: Endgame antanee faneille heidän kaipaamansa, vaikka Marvel-filmatisointien etupäähän finaali ei yllä. Eikä se toimi aiempia hahmoja ja tapahtumia tuntemattomalle itsenäisenä elokuvana.

 

Mahtipontisia sirkushuveja kolmen tunnin digispektaakkelissa on tietysti parinkin viihdepaketin edestä, mutta tarinaa rasittaa kaavamaisuus. Huumori tuo kuitenkin sävyjä jo asetelmaan.

Runnellun maailman pelastava joukko on kasattava motiivinsa hukanneista raakeista. Yksi on perheellistynyt ja keski-ikäisen väsynyt, toinen juoppo läski.

Eivät vuodet säästä supersankareitakaan. Mutta koira ei karvoistaan pääse: revanssin houkutus voittaa tositaistelijat.

 

Lajille nykyään ominainen ironia höystää rytinää. Machomiesten yliampuvat karikatyyrit itkevät äitiä, terapoivat masentuneita ja nauttivat kaverien halauksista. Ylettömästä konservatismista sarjaa ei voi soimata.

Melkoista silppua ristiriitaiset ainekset kerronnasta tekevät, mutta ainakin jokaiselle on tarjolla jotakin. Ja tähtisäihkettähän totisesti riittää.