Kulttuuri

Elokuva-arvio: Bruce Springsteen terapoi pakistanilaista siirtolaispoikaa

Blinded By the Light (Bio Rex). ★★★ Ohjaus Gurinder Chadha. Pääosissa Viveik Kalra, Kulvinder Ghir, Meera Ganatra. 1 t 55 min.
Muusikko Bruce Springsteenista tulee 16-vuotiaaan pakistanlaistaustaisen Javedin sieluntoveri ja päivittäisterapiaa, joka nostaa itseluottamusta ja uskoa tulevaisuuteen. Kuva: NICK WALL PHOTOGRAPHY
Muusikko Bruce Springsteenista tulee 16-vuotiaaan pakistanlaistaustaisen Javedin sieluntoveri ja päivittäisterapiaa, joka nostaa itseluottamusta ja uskoa tulevaisuuteen. Kuva: NICK WALL PHOTOGRAPHY

Brittirockista on tehty vuoden sisään pari laatuelokuvaa: Beatlesien innostama Yesterday ja Elton Johnin muotokuva Rocketman. Gurinder Chadhan Blinded By the Light ei aivan samalle tasolle yllä, mutta sympaattinen ja rehellinen hyvän mielen romanttinen komedia siitäkin sukeutuu.

 

Tosipohjaisessa tarinassa vuoden 1987 Luton kärsii Margaret Thatcherin säästökuurista ja monen lajin luokkaeroista.

16-vuotias pakistanlaistaustainen Javed haaveilee kirjoittajan urasta ja tukehtuu pikkukaupungin ahtaassa ilmapiirissä. Rasismi ja työttömyys rehottavat, koulun täyttävät ilkeät tollot.

Konservatiivinen perhe on juuttunut lähtömaansa perinteisiin ymmärtämättä brittiläistyneen poikansa kapinahenkeä. Paras kaverikaan ei tajua Javedin sisäistä ja sosiaalista ahdinkoa – mutta onnekseen hän keksii Bruce ”Pomo” Springsteenin musiikin.

 

Samanlaisista oloista lähteneestä Springsteenistä tulee Javedin sieluntoveri ja päivittäisterapiaa, joka nostaa itseluottamusta ja uskoa tulevaisuuteen. Springsteenin maanläheinen optimismi on selkeää: kuuntele sydäntäsi, älä anna koskaan periksi.

Rockin paahtaessa osa repliikeistäkin napataan lauluista. Musikaalimaisuus toimii hiukan sekavasti, mutta valloittaa vilpittömällä tunteella, humaanilla sanomalla ja hyvillä rooleilla.

Muita valoisia elementtejä tarjoavat epätodennäköinen romanssi yläluokkaiseen tyttöön sekä kannustava opettaja, joka näkee Javedin lahjat. Teatterista poistutaan vapautunut hymy naamalla.