Kulttuuri

Elokuva-arvio: Downton taistelee kunniansa puolesta

Tv-sarjasta tutut hahmot jatkavat nyt elämäänsä uudessa Downton Abbey -elokuvassa. Kuva: Jaap Buitendijk
Tv-sarjasta tutut hahmot jatkavat nyt elämäänsä uudessa Downton Abbey -elokuvassa. Kuva: Jaap Buitendijk

Downton Abbey (Bio Rex). Ohjaus Michael Engler. Pääosissa Tuppence Middleton, Michelle Dockery, Allen Leech, Maggie Smith. 2 t 12 min. ★★★★

Televisiosarjojen elokuvaversiot ovat tavallisesti pelkkää rahastusta. Kaikkien aikojen parhaisiin brittisarjoihin lukeutuva Downton Abbey ei tee poikkeusta, joskin tämä iltalypsy tarjoaa sinänsä taattua laatua, ja aateliseen loistoon ihastuneille valkokangas on se paras kattaus.

Downton perkaa ylellisen kartanon raameissa luokkayhteiskuntaa peribrittiläiseen tapaan kaikkiin tasapuolisesti suhtautuen. Omistajasuku ja palveluskunta ovat sinänsä samanlaisia ihmisiä, mutta sosiaalinen asema määrittelee voimakkaasti kunkin elämää.

Luokkaero ei katoa sekunniksikaan kahden kerroksen väliltä. Toisaalta väki luo molemmin puolin kirjavia suhteita kuilun yli. Asetelma on inhimillisesti erikoinen ja hienosti kuvattu.

 

Nyt niin herrasväki kuin varsinkin palveluskunta saavat kokea kunnon alaluokkaisuutta, kun kuningaspari piipahtaa vierailulle. Suuren kunnian nostama innostus lopahtaa, kun pöyhkeä hoviorganisaatio suhtautuu maalaiskartanoon kuin kyläpahaseen sitä hitustakaan peittelemättä.

Talon oma väki ei kelpaa edes ruuanlaittoon ja tarjoilijoiksi. Ammattitaidostaan ylpeät palvelijat nousevat pienimuotoiseen kapinaan. Jopa eläkkeeltä hätään haettu hovimestari Carson, umpikonservatiivi rojalisti, lähtee siihen syvästi loukattuna mukaan.

Vanhan lämmittelyksi hyvästely jää, mutta hauska ja sydämellinen on tämä itse sarjaa komediallisempi jakso.