Kulttuuri

Elokuva-arvio: Ei sittenkään ravisteleva ripari

Amos Brotherus ja Jere Ristseppä juoksevat sadetta pakoon. Kuva: Sami Kuokkanen / Tekele Productions
Amos Brotherus ja Jere Ristseppä juoksevat sadetta pakoon. Kuva: Sami Kuokkanen / Tekele Productions

Eden (Bio Rex)

Käsikirjoitus ja ohjaus Ulla Heikkilä. Pääosissa Aamu Milonoff, Linnea Skog, Satu Karhu, Bruno Baer, Amos Botherus, Tommi Korpela. 1 t 33 min. ★★

Rippileirit voivat olla myrskyisiä kokemuksia. Kun henkisesti ja seksuaalisesti herkässä iässä olevat nuoret pakataan viikoksi suljettuun tilaan, jossa heitä pommitetaan uskonnollisuudella, yhtä jos toista tapahtuu.

Ulla Heikkilän esikoispitkän nuorisoelokuvan Edenin asetelma on ihan herkullinen. Hän kokoaa riparille hyvin erilaisia tyyppejä, joiden keskinäiset kemiat ja kitkat nousevat tietenkin keskiöön.

Ääripäitä edustavat kriittinen älykkö Aliisa ja ylimielinen vauhtipimu Jenna, jotka keskinäisen halveksunnan seassa kuplii aimo annos kateuttakin.

Aliisa on epävarma ulkonäöstään ja viehätysvoimastaan, Jenna henkisistä kyvyistään. Kumpikaan ei sitä toki myönnä edes itselleen, saati muille.

Tyttöjen kissanhännänveto on keskeinen jännite, mutta siitä ei purkaudu kunnon kehityskaarta kummankaan suuntaan. Sama vaivaa kaikkia hahmoja. Nuoret on luonnosteltu osuvasti ja ilmeikkäästi, mutta ihmistyyppien törmäysten sisäisiä ravisteluita jää kaipaamaan.

Aliisa, ohjaajan ilmeinen alter ego, pysyy kriittisen rationaalisessa maailmankuvassaan. Torjuva pidättyvyyskin lähinnä vahvistuu hänen pettyessään rakkaudessa.

Autuaasti hymyillen Aliisakin silti ripille lopulta marssii kuin suurenkin saavutuksen tehneenä. Syytä siihen on vaikea keksiä.

Kaksi pojista löytää homoseksuaalisuutensa, joskin sekin on ilmeistä alusta asti. Uskottavasti ja kauniisti heidän suhteensa muhii, mutta episodi jää ohueksi.

Hiukan ymmärrys erilaisuutta kohtaan avartuu, mutta pääpiirteissään kaikki lähtevät leiriltä aika samassa kuosissa kuin sinne tulivat. Ratkaisu ei istu tähän lajityyppiin.

Ehkä Heikkilä kasasi liikaa väkeä, minkä seurauksena useimmista ei irtoa kuin maistiainen.

Uskonnolliset kysymykset saavat yllättävän paljon tilaa, vaikka ne eivät lopulta leiriläisiä kummemmin muokkaa.

Raikkaita rooleja nuoret puristavat, etenkin Aamu Milonoff ja Linnea Skog kitkerässä henkien taistossaan.

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic