Kulttuuri

Elokuva-arvio: Gentlemenissä suu soi ja nyrkki puhuu

Gentlemen (Bio Rex). Käsikirjoitus ja ohjaus Guy Ritchie. Pääosissa Matthew McConaughey, Hugh Grant, Charlie Hunnam, Colin Farrell. 1 t 53 min. ★★
Hugh Grant nähdään elokuvassa Gentlemen. Kuva: Christopher Raphael
Hugh Grant nähdään elokuvassa Gentlemen. Kuva: Christopher Raphael

Ohjaaja Guy Ritchien tavaramerkiksi nousivat jo 1990-luvulla roisit rikoskomediat, joissa sinkoilevat nyrkit, luodit ja etenkin jätkämäinen suunsoitto. Gangsteridraama Gentlemen on paluu noihin vuosiin, joskin aikuistumista tavoitellen.

Eläkkeelle haikaileva marihuanamiljonääri Mickey on myymässä kukoistavaa bisnestään, mutta apaja houkuttelee niskaan kilpailevan jengin, kiristäjän, kaunaisen mediamogulin ja pari vähäisempää vihollista. Herrasmiehiä, kuten nimi ironisesti viittaa, porukassa on vähemmän kuin Torremolinoksen rantabulevardilla neljältä aamuyöllä.

 

Ritchie yrittää ajoittain vakavoitua klassisten mafiaeeposten hengessä, mutta takinkääntö ei suju. Hänen leipälajinsa ovat edelleen brittiläisten katusällien karikatyyrit, kuten Hugh Grantin ahne yksityisetsivä ja Colin Farrellin rehvakas nyrkkeilyvalmentaja.

Heidän lontoolaista slangia vääntävä turparallinsa on väkivallan ohella keskeistä antia, ja tarinakin etenee paljolti repliikkien varassa. Se tekee mutkikkaasta juonesta aika raskaan.

Matthew McConaugheyn huumekuninkaasta muokataan omalla tavallaan rehtiä roistoa, joka likaisia keinoja surutta käyttäessäänkin noudattaa tiettyjä kunniakoodeja. Kovapintaista naistaankin hän rakastaa kiivaasti.

 

Näin Mickeysta leivotaan machoelokuville ominainen samastumiskelpoinen sankari. Se viimeistään vesittää Ritchien tavoitteen aidosta gangsteridraamasta. Kummisedässä ja Mafiaveljissä roistot ovat roistoja, ja sillä hyvä.

Laatunäyttelijät jäävät vajaakäyttöön kliseiden paineessa. Varsinkin McConaughey kärsii yksitotisesta roolista.

Ritchien huumori kumpuaa yhä poikakoulun vessasta, joten se tuskin ihan jokaiseen uppoaa.

Menot