Kulttuuri

Elokuva-arvio: Ikääntymistä karkuun identiteettivarkaudella

Juliette Binochen esittämä Claire turvautuu identiteettivarkauteen seuraa hakiessaan. Kuva: Muu
Juliette Binochen esittämä Claire turvautuu identiteettivarkauteen seuraa hakiessaan.

Olen kuka haluat (Bio Rex). Ohjaus Safy Nebbou. Pääosissa Juliette Binoche, Nicole Garcia, Francois Civil. 1 t 42 min. ★★★

Sen näkee naamasta, kun lakkaa saamasta, irvaili Junnu Vainio ikääntymisestä seuraavaa seksin puutetta. Ralli käsitteli miehiä, mutta yhtä kovaa viehätysvoiman katoaminen on naisille, muistuttaa ranskalainen Olen kuka haluat.

Mitä korkeammalta putoat, sitä kipeämpää tekee. Kirjallisuutta opettavan Clairen identiteetti on akateemisesta statuksesta huolimatta rakentunut vahvasti ulkomuodolle.

Kaunotar hän on yhä ikäistensä silmissä, mutta eronnut yksinhuoltaja hinkuu nuoria miehiä. Heille viidenkympin ohittaneessa on parasta ennen -päiväys auttamatta takana.

 

Claire saa kenkää nöyryyttävällä tavalla puolta nuoremmalta poikaystävältään. Hänen tuttavansa kanssa sukeutuu kiihkeä viestittely netissä ja puhelimessa, mutta itsetunto murentuneena Claire varmistaa suhteen säilymisen nuoren sukulaistytön kuvilla.

Mies tärisee kiimasta ja Claire nauttii. Mutta tapaamisen välttely käy aina tukalammaksi, eikä Claire uskalla ottaa riskiä.

Nettisuhteet ja niissä valehtelu ovat nykypäivää, mutta varsinainen teema ei ole kriittinen ajankuva, vaan vanhenemisen ajattomat ristiriidat. Fyysisestä rapistumisesta huolimatta Claire himoitsee ja haluaa olla himoittu entiseen tapaan.

Vuosia ei takaisin saa – paitsi mielikuvituksessa. Valheellinen etäsuhde on maksullisen puhelinseksin kaltainen puolittain lihallistunut fantasia, jossa Claire kokee uuden ravistelevan nuoruuden.

 

Mutta onko fantasiassa rypeminen tervettä? Tapahtumia kerrataan psykiatrin vastaanotolla, joten ongelmaksi se kuvataan Clairelle itselleenkin – vaikkei käytös siihen oikein viittaa. Enemmän hän muistuttaa huumeiden vaaroja vähättelevää narkkaria.

Kyseessä on moraliteetin ja tragedian sekoitus. Claire ei osaa kohdata väistämätöntä tyynesti luopumalla, vaan sukeltaa petokseen.

Eipä se niin ihme – menettäminen sattuu, ja kuvitelmissa kaikki on paljon parempaa. Identiteetillä ei pelleily kuitenkaan ole vain yksityistä hupia. Virtuaalirakastajaan suhteen hajoaminen iskee lujaa.

Draamalle netissä ja puhelimessa roikkuminen on kuivakkaa materiaalia, mutta Juliette Binoche vakuuttaa epätoivoisessa roihussaan. Takavuosien seksi-ikonille tunteet saattavat olla kohtalaisen omakohtaisia.