Kulttuuri

Elokuva-arvio: Itäsaksalaista kujanjuoksua

Friedrich Mücke näyttelee kylmästä sodasta kertovassa trillerissä. Kuva: Marco Nagel
Friedrich Mücke näyttelee kylmästä sodasta kertovassa trillerissä. Kuva: Marco Nagel

Pako muurin takaa (Bio Rex). Ohjaus Michael Herbig. Pääosissa Friedrich Mücke, Karoline Schuch, David Kross, Alicia von Rittberg. 2 t 5 min. ★★★

Michael Herbig ei kilisytä kelloja monen suomalaisen päässä, mutta Saksassa armoitetun koomikon ja ohjaajan elokuvat ovat vetäneet teattereihin kymmeniä miljoonia katsojia.

Pako muurin takaa ei ole kuitenkaan humoristinen, vaan tiheä trilleri ja ajankuva Itä-Saksasta 1970-luvun kylmän sodan jäätävimpinä hetkiä, kun itäblokki oli vielä voimissaan Leonid Brezhnevin rautaisessa komennossa.

Kaksi perhettä aikoo paeta länteen omatekoisella ilmapallolla, mutta vain toinen porukka lopulta uskaltautuu uhkarohkealle matkalle. Ensimmäisen yrityksen epäonnistuminen houkuttelee perään pahamaineisen salaisen poliisin Stasin.

 

Saksassa on perattu kiitettävästi sosialismin ja rautaesiripun historiaa monesta näkökulmasta, jopa nostalgisesta. Siitä ei ole hajuakaan tosipohjaisessa kriittisessä kuvauksessa poliisivaltion tylyistä tunnelmista ja toimintatavoista.

Perhettä ei passiteta vankilaan ilman todisteita, mutta niiden hankkimiseen osallistuukin sitten hurja koneisto. Urkkijoita vilisee joka nurkassa päiväkotia myöten. Nuorten seurusteleminenkin on vaarallista, koska tuore ihastus saattaa kuulua vakoojiin.

Heidän määränsä oli Itä-Saksassa käsittämätön. Laitonta tai poliittisesti tulenarkaa hautova ei voi luottaa kehenkään.

Järin syvälliseksi totalitarismin analyysiksi elokuva ei yllä, mutta kansalaisten jatkuvan ankeuden ja pelon se vangitsee. Järjestelmän byrokraattinen ilottomuus henkii jo käyttöesineistä.

DDR:n virkakoneisto on tehokas, älykäs ja tunteeton. Se riittää arkiseksi helvetiksi – enempi demonisointi ei ole tarpeen.

Menot