Kulttuuri

Elokuva-arvio: James Bond kohtaa Matrixin

Tenet (Bio Rex) Ohjaus Christopher Nolan. Pääosissa John David Washington, Robert Pattinson, Kenneth Branagh, Elisabeth Debicki. 2 t 30 min. ★★★★
John David Washington ja Robert Pattinson seikkailevat monien odottamassa Tenetissä.
John David Washington ja Robert Pattinson seikkailevat monien odottamassa Tenetissä.

Ydinaseita väsäävä venäläismiljardööri, joka osaa manipuloida aikaa. Tuimailmeinen James Bond -inkarnaatio kumppaninsa kanssa pelastamassa vapaata ja muutakin maailmaa. Salaliittoja, sotaa, massiviista toimintaa, eksoottisia miljöitä, ylellistä elämää.

Koronan murjoman elokuvateollisuuden pelastajaksi toivottu Tenet pyörittää todella kliseisiä agenttirymistelyn aineksia, mutta moniin lajityyppeihin aina omista lähtökohdistaan loikanneelta Christopher Nolanilta löytyy takataskusta temppu jos toinenkin.

Älyllisiin käänteisiin ihastuneen kirjoittaja-ohjaajan teema on nyt aikamatkailu, joka on höystänyt Nolanin aiempiakin hittejä, kuten Inceptionia ja Interstellaria.

Tapahtumat kelataan ajassa edestakaisin ajatuksella, että todellisuuden virheet kyetään korjaamaan.

Se on aikamatkailun klassinen teema. Jos tappavan luodin voi imaista takaisin piippuun, tarpeeton väkivalta katoaa.

Näitä kohtauksia sitten Tenet vilisee, eteen- ja taaksepäin rullaten kuin joku posmottaisi kiehtovia palindromeja nuppi täynnä laittomia piristeitä.

Kahden sadan miljoonan dollarin budjetin tehostevyöry ainakin huimaa ja yllättää. Tätä et muista toimintahiteistä löydä.

Et myöskään ahdistavaa ja totista tunnelmaa. Niitä Nolan on aiemmin loihtinut niinkin erilaisissa elokuvissa kuin Batman Begins ja Dunkirk. Tenet tulee lähemmäs ensin mainittua eli hyvin omalaatuista tulokulmaa suuren rahan viihteeseen.

Kannattaako menneisyyttä sitten korjata? Sitä saa katsoja pähkäillä monitulkintaisesti.

Kiintoisa filosofinen pähkinä jättää Interstellarin tapaan ainakin tieteelliset puolet kyseenalaisiksi. Tai hiukan kuin Matrix, jonka juonellinen Rubikin kuutio jaksaa kiistelyttää fanejaan, mutta muille ne jäävät oudoiksi mysteereiksi.

Ja kuten Matrixissa, Tenetin älyllinen seikkailu hysteerisen toiminnan raameissa käy puuduttavaksikin. Aivo- ja tehostejumpan alla se on kuitenkin agenttiseikkailu venäläisaksenttia vääntävine stereopahiksineen.

Mutta jyräävä kokemus joka tapauksessa. Ainakin jos ottaa sen vastaan elokuvan maksiimilla: älä yritä ymmärtää, vaan tunne.

Tunteita elokuvassa räiskyy elokuvassa kyllä vain pääpahiksen jyräämä vaimo Kat. Elisabeth Debickin vimmaisesti tulkitsemat sisäiset myrskyt luovat tarpeellista kontrastia yksitotisille miehille. HäSa

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic