Kulttuuri

Elokuva-arvio: Animaatiojätti Jeti jää jälkeen esikuvistaan

Jeti (Bio Rex). ★★ Ohjaus Jill Culton. Suomalaiset äänet Maaria Nuoranne, Rasmus Kärkkäinen, Riku Leskinen, Elsa Saisio. 1 t 38 min.
Jetissä riittää vauhtia ja karvaisia otuksia. Kuva: © 2019 DreamWorks Animation LLC. All Rights Reserved.
Jetissä riittää vauhtia ja karvaisia otuksia. Kuva: © 2019 DreamWorks Animation LLC. All Rights Reserved.

Mikäpä on herttaisempi kuin lempeä jättiläinen. Animaatiostudio Dreamworks ne kyllä hallitsee lentävistä lohikäärmeistä kungfupandoihin.

Samaan sarjaan asettuu turhankin saumattomasti Jeti, mahtavia voimia hallitseva lumimies, jonka kiinalaistyttö löytää katoltaan piileksimästä. Jättimäistä kissanpentua muistuttava karvamöykky pitäisi kuskata ilkimysten kourista Shanghaista kotiin Himalajan huipuille.

Jo ET:n aikoinaan testaamaa konseptia Dreamworks käytti viimeksi hitissään Näin koulutat lohikäärmeesi. Varman päälle pelaaminen onkin Jetissä jo kiusallista, vaikka se toteutuu studiolle ominaisen laadukkaasti kokeneen ohjaajan Jill Cultonin johdolla.

Jokainen tarinan ja hahmojen komponentti maistuu koeyleisöllä testatulta ja tietokoneohjelmalla viimeistellyltä. Ehkä se ei perheen pienimpiä vielä vaivaa, mutta lajia vähänkään nähneille epäsuhtaisen parin ystävyys ja vaativa reissu etenevät yllätyksettä.

Hahmona Jeti on lattea verrattuna tuottajansa klassikkoihin. Shrekin inhimillinen kulmikkuus jää söpöstä suursyömäristä kauas. Persoonattomia ovat muutkin päähenkilöt.

Kiinaan sijoitetut maisemat herkuttelevat kyllä hienosti niin suurkaupungin lumolla kuin luontofantasialla. Vatsanpohjaa kutittavat lentokohtaukset siteeraavat Avataria häpeämättä, mutta taidokkaasti.

 

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic