fbpx
Kulttuuri

Elokuva-arvio: Kauhuikoni vääntyi satiiriksi

Pahisnukke väijyy taas. Kuva: Eric Milner
Pahisnukke väijyy taas. Kuva: Eric Milner

Child’s Play (Bio Rex)

Ohjaus Lars Klevberg. Pääosissa Gabriel Bateman, Aubrey Plaza, Mark Hamill. 1 t 30 min.★★

Child’s Play (1988) oli aikansa kulttielokuva, joka teki murhaavasta Chucky-nukesta monta versiota poikineen kauhuikonin. Uusin keskittyy enemmän satiiriin kuin säikyttelyyn, vaikka se ei ehkä aivan tarkoituksellista olekaan.

Tekoälyllä varustetun nuken saava teinipoika Andy on sukupolvensa mallikappale tietotekniikkaan ihastuneena yksinäisenä nörttinä. Kelpaa kai kaveriksi monitoiminen lelu siinä kuin muutkin vempaimet, omien puuhiensa kanssa kiireinen äiti tuumii.

Chucky on raatohumoristinen versio Stanley Kubrickin Hal 9000 -tietokoneesta, josta tulee ihmisen palvelijan sijaan tyranni – joskin veitsellä varustettu. Teknologian ylivallasta varoittelu jää kuitenkin muutaman nokkeluuden varaan.

Mutta ei oikein iske pelottelukaan, joka hautautuu kieron hömppähuumorin alle. Lopun veriorgiakin on yliampuvuudessaan lähinnä vitsikäs.

Aubrey Plaza tekee kyllä nasevan karikatyyrin seksuaalisesti vilkkaasta ja napaansa tuijottavasta yksinhuoltajaäidistä. Hänen mukanaan satiiri yltää perhesuhteisiinkin.

Menot