Kulttuuri

Elokuva-arvio: Klassinen sisarusparvi säkenöi uudessa Pikku naisissa

Saoirse Ronan esittää Jon roolin. Kuva: Wilson Webb
Saoirse Ronan esittää Jon roolin. Kuva: Wilson Webb

Pikku naisia (Bio Rex)

Ohjaus Greta Gerwig. Pääosissa Saoirse Ronan, Timothée Chalamet, Emma Watson, Eliza Scanlon, Florence Pugh. 2 t 15 min.

****

Louisa May Alcottin omaelämäkerrallinen Pikku naisia on kuulunut tyttökirjallisuuden klassikkoihin jo 1860-luvulta. Rakastetusta romaanista on sovitettu tukku elokuvia, oopperoita ja tv-sarjoja, joten rima asettuu väistämättä korkealle uusissa sovituksissa.

Greta Gerwigin versio menee heittämällä yli. Se on alkuperälleen varsin uskollinen, mutta silti omaperäinen ja uskalias.

Kirjan suosion nojaa epäilemättä Alcottin alter ego Jo Marchiin, joka pyristelee kohti kirjallisia tavoitteita kolmen sisaren ja yksin jääneen äidin keskellä. Tulisieluinen Jo on toki nytkin keskus jo Gerwigin läpimurtoteoksessa Lady Birdissa ihastuttaneen Saoirse Ronanin räväkästi tulkitsemana.

Taiteellisesti kunnianhimoisten ja epäsovinnaisten nuorten naisten kasvutarinoissa onkin paljon yhtäläisyyksiä. Gerwigin suuri ansio on kuitenkin antaa rutkasti tilaa koko perheen dynamiikalle.

Sisarusten välinen rakkaus on jokaista kantava voima, jota kuitenkin värittää keskinäinen kilpailu ja oman identiteetin hakeminen. Erityisen oivaltava on Jon ja nuorimmaisen Amyn suhde.

Jälkimmäinen on narsistisessa kilpailuhimossaan ärsyttäväkin kukkoilija, jonka kanssa Jo joutuu herkästi napit vastakkain. He ovat kuitenkin taipumuksiltaan ja luonteeltaan samanlaisia, ja läheisempiä kuin kumpikaan haluaa myöntää.

Kiintymys ja kunnioitus voivat saada ristiriitaisia muotoja, varsinkin perheessä.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic