Kulttuuri

Elokuva-arvio: Lapsiparat sinnittelevät kylmässä suurkaupungissa Japanin jättihitissä

Weathering With You (Bio Rex). Ohjaus Makoto Shinkai. Äänirooleissa Kotaru Daigo, Nana Mori, Tsubasa Honda. 1 t 52 min. ★★★★
Weathering With You on Japanissa noussut jättihitiksi. Kuva: Muu
Weathering With You on Japanissa noussut jättihitiksi.

Japanilla on oma loistokas animaatioperinteensä. Visuaalisesti ja hengeltäänkin se eroaa vahvasti länsimaisesta verrokistaan myös siten, että usein fantasiapohjaiset sisällöt kohdistuvat iältään kirjavalle yleisölle olematta perhe-elokuvia.

Weathering With You on mallitapaus. Kotoa karannut teini Hodoka matkaa pikkukaupungista Tokioon parempaakaan keksimättä. Metropoli paljastuu tylyksi paikaksi, jossa aikuiset eivät häikäile suojattomien lasten sortamista tavalla jos toisella.

Hämärästä juorulehdestä Hodoka löytää kuitenkin työpaikan, asunnon ja eräänlaisen sijaisperheen. Riistopalkka tuntuu pieneltä riesalta perusturvallisuuden ja mielekkään arjen rinnalla.

 

Juttukeikalla Hodoka tutustuu ikäiseensä orpotyttöön Hinaan, johon ihastuu oikopäätä. Ujon pojan on kuitenkin vaikea paljastaa tunteitaan.

Säätä mystisesti hallitsevasta Hinasta tulee Hodokan tukemana kaupallinen hitti jatkuvan sateen vaivaavamassa suurkaupungissa. Hinan pikkuveli kolmantena pyöränä he nauttivat elämänsä kukkeimmasta ajasta.

Japanilaiseen myyttiin pohjaten sään hallitsija on kuitenkin henkiolento, joka poutaa urakoidessaan syö omaa elinkaartaan. Onni valuu kuin hiekka tiimalasissa.

 

Ohjaaja Makoto Shinkain ote muistuttaa Japanin kansainvälisesti tunnetuinta studiota Ghibliä, joskin hän käyttää fantasiaa pikanttina höysteenä.

Weathering With You on ennen kaikkea realistinen draama yksin jääneiden lasten selviytymistaistelusta kovassa maailmassa. Siitä kumpuaa elokuvan vahva tunnelataus. Aikuisten piittaamattomuus ja silkka hyväksikäyttö nostavat raivoa, lasten keskinäinen kiintymys liikuttaa.

Shinkai arvostelee perheettömien alaikäisten surkeaa asemaa. Japanissa ongelma on yleinen maan vauraudesta huolimatta. Samalla elokuva on koskettava tarina puhtaasta ensirakkaudesta likaisissa olosuhteissa. Hodokan uhrivalmius Hinan puolesta sykkii nuoruuden ehdotonta kiihkoa, joka ei tunne kulttuurirajoja.

 

Tarinan puolesta kyseessä on nuorisodraama, mutta siihen ainekset ja kohdeyleisö eivät rajaudu. Sitä kuvaa nousu kotimaansa suurimmaksi animaatiohitiksi koskaan. Ja laji on siellä todella suosittu.

Japanilainen animaatio kumpuaa kotimaansa upeasta grafiikan perinteestä, myös Shinkai. Erityisen vaikuttavia ovat miljöökuvat Tokiosta.

Ne hehkuvat niin suurkaupungin jylhää kauneutta kuin armotonta koleutta. Hollywoodin animaatiot eivät yhtä kypsää monitasoisuutta pääse lähellekään.