Kulttuuri

Elokuva-arvio: Erämaan kutsu -luontoklassikko studioversiona

Erämaan kutsu (Bio Rex). Ohjaus Chris Sanders. Pääosissa Harrison Ford, Dan Stevens, Omar Sy, Karen Gillan. 1 t 40 min. ★★★
Harrison Ford näyttelee Erämaan kutsussa. Pääosassa on kuitenkin koira. Kuva: Courtesy of 20th Century Fox
Harrison Ford näyttelee Erämaan kutsussa. Pääosassa on kuitenkin koira.

Jack Londonin klassinen seikkailuromaani Erämaan kutsu on ihmisen ja eläimen läheisyyden myyttiseksi yltyvä ylistys. Se on lajinsa ykkönen edelleen.

Yukonin rannattomalta järviseudulta haasteita hakevan erakon ja elämänmullistuksen kokevan kaupunkilaiskoiran ystävyys on filmattu moneen otteeseen. Ensimmäistä kertaa lihaskimppu Buckia esittää ihminen koiran puvussa digitaalisesti animoituna.

Ratkaisu on ymmärrettävä johtuen eläinten hankaluudesta ohjattavana. Teknisesti Buck toimiikin hyvin.

 

Psykologiset reaktiot napsuvat todella tarkasti taitavan näyttelijän hyppysissä. Se on tärkeää, koska Buckin tunnerepertoaari leviää vankkumattomasta uskollisuudesta hurjaan väkivaltaan. Siinä olisi oikealla koiralle tekemistä.

Aitouden tunnetta digitaalisuus kuitenkin rapistaa. Sama pätee miljöökuvaukseen ja dramaattisiin kohtauksiin. Studiomainen tunnelma tunkee esiin turhan voimakkaasti, kun kyse on sentään legendaarisesta luontokuvauksesta.

Ehkä se ei valtaosaa katsojista vaivaa, varsinkaan jos ei ole aiempia sovituksia nähnyt. Hieno tarina, yli sadan miljoonan budjetti ja Harrison Ford takaavat kyllä mainion koko perheen viihdepaketin.

Menot