fbpx
Kulttuuri

Elokuva-arvio: Metsäjätissä saneeraaja törmää omatuntoonsa

Metsäjätti (Bio Rex). Ohjaus Ville Jankeri. Pääosissa Jussi Vatanen, Hannes Suominen, Sara Soulié, Tommi Korpela. 1 t 28 min. ★★★
Anu Sinisalo ja Jussi Vatanen pohtivat vaneritehtaan tulevaisuutta elokuvassa Metsäjätti. Kuva: Muu
Anu Sinisalo ja Jussi Vatanen pohtivat vaneritehtaan tulevaisuutta elokuvassa Metsäjätti.

Harvoin osuu elokuva yhtä ajankohtaiseksi kuin Metsäjätti, joskin sattumalta ja tekijöiden suureksi suruksi. Vuosia valmistellusta projektista tuli kuin dokumentti UPM:n Kaipolan paperitehtaan sulkemisesta inhimillisestä näkökulmasta.

Pasi on lähtenyt pienestä teollisuustaajamasta suureen maailmaan, josta palaa kotikonnuille paikkakunnan taloutta pyörittäneen metsäyhtiön suurena herrana.

Hänen vastentahtoisena urakkanaan on tehostaa vaneritehtaan tuotantoa, mikä tarkoittaa yksikköjen sulkemista ja lopputilejä.

 

Pasi valitaan tehtävään paikalliset tuntevana. Aluksi se helpottaakin työtä, koska tehtaan väki luottaa oman kylän poikaan. Mutta hänen asemassaan ei jaeta solidaarisuutta, vaan tanssitaan palkanmaksajan pillin tahdissa.

Kyynärpäätä pitäisi tarjota lapsuudenkavereille, joiden kanssa on pienen alkukankeuden jälkeen helppo tulla toimeen. Jyrääpä siinä kuolinisku yhteisölle.

Ville Jankerin ohjaus Miika Nousiaisen romaanista asettuu luonnollisesti pienten ihmisten puolelle, toisin kuin kylmäkiskoisen suuryhtiön laskelmat. Siltä osin tarina on kovin arvattava, mutta sympaattinen.

Koskettavinta siinä on pitkien ihmissuhteiden sävykäs kuvaus. Pasi ei tarkemmin maisteltuaan niin kauas ajautunutkaan lähtökuopistaan.

 

Yhteinen historia on vahva sidosaine, vaikka yhteydenpito on katkennut vuosiksi ja sosiaaliset asemat eriytyneet. Kalja maistuu ja rokkikonsertissa jalat vipattavat yhtä jouhevasti kuin teininä.

Nousiaisen puhekieli soljuu eloisasti ja ilmeikkäästi. Sen ympärille näyttelijöiden on hyvä kasata uskottavat roolit.

Jussi Vatanen hallitsee suvereenisti hänelle tutut suomalaisäijät, joiden kankean kuoren alla jylläävät vahvat tunteet.

 

Lue myös: Metsäjätti sai houkuteltua Hämeenlinnassa keikkailleen Metallican mukaan valkokankaalle – “Siinä on käytetty elokuvan taikaa” (10.9.2020)

Menot