Kulttuuri

Elokuva-arvio: Missä olet, Bernadette? kertoo taas yhden tarinan, jossa turhautunut nero pimahtaa

Missä olet, Bernadette?, Ohjaus Richard Linklater. Pääosissa Cate Blanchett, Emma Nelson, Kristen Wiig, Billy Crudup, Judy Greer. 1 t 50 min. Bio Rex. ★★★
Cate Blanchett näyttelee Bernadette Foxia, jonka pään sisään ei pääse kuin tytäs Bee Branch (Emma Nelson). Kuva: Wilson Webb
Cate Blanchett näyttelee Bernadette Foxia, jonka pään sisään ei pääse kuin tytäs Bee Branch (Emma Nelson). Kuva: Wilson Webb

Itseensä käpertyneen, epäsosiaalisen nuivakkeen avautuminen elämälle on käytetyimpiä teemoja niin taiteessa kuin viihteessä.

 

Hyvän tuulen perhekomediassa Missä olet, Bernadette? aikanaan nuorena nerona juhlittu arkkitehti on ammatillisten vastoinkäymisten seurauksena sulkeutunut aina vain pahemmin päänsä sisään. Sinne ei ole asiaa kuin tyttärellä, ainoalla yhä terveellä ihmissuhteella.

Urarakettipuolisostaan Bernadette on parin vuosikymmenen turhautumisen aikana etääntynyt pahanpäiväisesti. Jäljellä ei ole kuin äidin rooli ja yliampuva kiukuttelu tärkeileville naapureille.

 

Näistä asetelmista tietysti luovitaan kirkkaammille vesille. Kun uhkana on pakkohoito mielisairaallassa, Bernadette pakenee kauas Etelänavan kupeeseen. Ikijäätiköiltä hän löytää taas luovuutensa ja muut tärkeät asiat.

Elokuvan kaavan tuttuus vaivaa, mutta piippuun ajetun perheen selviytymiskertomus soljuu ihan sympaattisesti.

Monipuolisia luonnerooleja rakastava Cate Blanchett tarjoaa kyynisyyteen vajonneena rähisijänä elokuvan satiirisen hauskat hetket. Psyykkisesti toipuvana lahjakkuutena on sitten siirapin vuoro.

Päivän lehti

18.1.2020