Kulttuuri

Elokuva-arvio: Mummot tyttöjen touhuissa

Diane Keaton heiluttaa huiskaa Tähtitytöissä. Kuva: KYLEBONOKAPLAN
Diane Keaton heiluttaa huiskaa Tähtitytöissä. Kuva: KYLEBONOKAPLAN

Tähtitytöt (Bio Rex). Käsikirjoitus Shane Atkinson. Ohjaus Zara Hayes. Pääosissa Diane Keaton, Jacki Weaver, Celia Weston, Alisha Boe, Rhea Perlman. 1 t 31 min. ★★★

Brittihitti Housut pois! (1997) kuuluu hyvän mielen komedioiden kuninkaallisiin. Siinä taantuneen teollisuuskaupungin joutomiehet perustavat rahapulassaan nakutanssiryhmän kohentaen maahan poljettua itsetuntoaan ja sosiaalista asemaansa.

Elokuvalla on jäljittelijöitä riittänyt. Kalenteritytöissä keski-ikäiset lähiörouvat esittelivät sulojaan alastonkalenterissa samoilla teemoilla. Tähtitytöt paljastaa esikuvansa jo nimessä. Tytöt ovat aurinkoiseen eläkeläisghettoon pakkautuneita mummoikäisiä, joiden pitkät tunnit kuluvat tylsissä kerhoissa ja aviomiesten komentelua kuunnellen.

Syöpää sairastava tulokas Martha kaipaa reippaampaa menoa. Hän perustaa cheerleader-ryhmän toteuttaakseen nuoruudenunelmansa ennen lopullista uupumista.

 

Lajityypin tapaan jo porukan kasaaminen on koominen projekti. Fyysisiä vaivoja löytyy lääkärikirjan verran, eikä kroppa ole ylipäänsä enää priima.

Suurimmaksi esteeksi nousevat silti ympäristön konservatiiviset asenteet. Yhteisön niuhottava johtajatar kampittaa siveettömänä ja alentavana pitämäänsä hanketta kaikin keinoin. Mummojen omaiset pelkäävät perheidensä nolaamista.

Kilpailuissa on kuunneltava nuorten kaunotarten ja tuomareiden ilkkumista. Mutta hyvän mielen komediassa vaikeudet on tehty voitettaviksi.

 

Keskushenkilö on Diane Keatonin roolivalikoimalle ominainen liberaali älykkö, joka ei etelän konservatismia niele. Rinnalleen hän saa Jacki Weaverin estottoman vauhtimimmin, jonka kirjasivistyksen puutetta kompensoi iso ja rohkea sydän.

Kaksikko antaa huutia omavaltaisille byrokraateille, töykeille machoille ja ikärasistisille teinipissiksille. Pikkuhärskillä suunsoitollaan Weaver jättää muut komiikkaansa varjoon.

Show ei ole enää vetrein mahdollinen, mutta tietysti ikätytöt peittoavat vuosien rasitteet vaikka rullatuolissa – ja tekemisen riemua pulputen. Järin omintakeisesti ei elokuva polkujaan tallaa, mutta kerää silti sympatiat hauskoilla hahmoilla, satiirisella huumorilla ja laatunäyttelijöillä.

Vanhuus ja vaivat eivät estä täyttää elämää ja oikeuksista kiinni pitämistä, kuuluu seniorikomedioiden mantra. Tähtitytöt tarjoilee sen turvallisen populistisesti, mutta myös henkevällä lämmöllä.