Kulttuuri

Elokuva-arvio: Muoto kymppi, sisältö vähemmän

Lupita Nyong´o näyttelee Adelaide Wilsonia, jonka lapsuuden traumaattiset kokemukset palaavat synkentämään hänen perhelomaansa. Kuva: Claudette Barius
Lupita Nyong´o näyttelee Adelaide Wilsonia, jonka lapsuuden traumaattiset kokemukset palaavat synkentämään hänen perhelomaansa. Kuva: Claudette Barius

Us (Bio Rex)

Käsikirjoitus ja ohjaus Jordan Peele. Pääosissa Lupita Nyong´o, Winston Duke, Elisabeth Moss, Tim Heidecker. 1 t 59 min.

★★★★

Ohjaaja Jordan Peele oli menestynyt koomikko jo ennen esikoiselokuvaansa Get Out. Rotusuhteille omalaatuisella huumorilla virnuilleesta kauhukomediasta sukeutui yllätyshitti, joka poiki myös käsikirjoitus-Oscarin. Seuraavaan tuotantoon irtosikin jo toisen mittaluokan puitteet. Kauhua tarjoaa myös Us, jossa pieni tyttö kokee huvipuistoon eksyessään merkillisen shokin. Aikuisena ahdistava muisto herää eloon perheen lomaillessa samoilla nurkilla. Painajaista riittää pääsylipun edestä.

 

Us on ristiriitainen kokemus. Valtavirran kauhuna se häikäisee loistavilla kuvilla ja absurdeilla tunnelmilla, jotka parhaimmillaan siteeraavat varmaotteisesti Alfred Hitchcockia ja Stanley Kubrickia. Elokuvan tarina ja rakenne muistuttavat hiukan Kubrickin Hohtoa. Säikyttelyviihteen Peele hallitseekin yhä mestarillisemmin, mutta elokuvan edetessä teurastukselle alkaa kaivata tematiikkaa.

 

Esikoista kantoi hervoton vitsi mustien fyysisestä ylivertaisuudesta, jota rappeutuneet valkoihoiset kadehtivat. Jotain vastaavaa on tässäkin mystisessä kostotarinassa raottuvinaan. Toiset elävät leveästi, toiset helvetissä. Pannuunhan moinen ottaa.

Mutta kuka oikein vihoittelee, ja tarkkaan ottaen miksi? Jos kyseessä on yhteiskunnallinen tai rotupoliittinen kannanotto, harvinaisen hämäräksi se jää.

Asiasanat