Kulttuuri

Elokuva-arvio: Nykyajan Huckleberry Finn seikkailee neljän tähden elokuvassa

The Peanut Butter Falcon (Bio Rex). Ohjaus Michael Schwartz ja Tyler Nilson. Pääosissa Zack Gottsagen, Shia LeBeouf, Dakota Johnson. 1 t 37 min. ★★★★
Zack Gottsagen ja Shia LaBeouf näyttelevät Peanut Butter Falconissa. Kuva: Seth Johnson
Zack Gottsagen ja Shia LaBeouf näyttelevät Peanut Butter Falconissa. Kuva: Seth Johnson

Kamuelokuvissa, jotka ovat romanttisen komedian seksuaalisuudesta riisuttu muoto, vahvasti erilaisista sosiaalisista lokeroista tulevat ihmiset löytävät toistensa ihmisyyden. Sitä ennen väännetään konfliktia poikineen, jotta kosketuspinta maistuu sitä paremmalta.

The Peanut Butter Falcon ei tosin pahoissa kähinöissä edes ryve, kun se lyöttää sattumien kautta yhteen Downin syndromaa potevan Zak-pojan ja poliisia pakenevan nuoren kulkumiehen Tylerin.

Hoitokodista paenneella Zakilla on pakkomielle showpainikoulusta. Kypsymätön ja impulsiivinen, mutta kovan kuoren alla humaani Tyler ryhtyy tilapäiseksi valmentajaksi, vaikka urakan odotukset eivät korkeat ole.

Kun kolmanneksi pyöräksi tupsahtaa Zakia kotiin jahtaava hoitaja Eleanor, saadaan ristiriitojen ohella romanttisiakin jännitteitä.

 

Syvän etelän jokiseutua valuva vaellus siteeraa omaperäisesti Mark Twainin ylittämätöntä seikkailuromaania Huckleberry Finn. Twainin ihmiskuvauksen terävyyteen ohjaajakaksikko Michael Schwartz ja Tyler Nilson eivät ihan yllä, mutta sydäntä ja rentoa huumoria piisaa senkin edestä.

Psykologisesti hienoin on Tylerin kaari kärkevästä pomottajasta suojelevaksi isähahmoksi. Vastuuntunto kasvaa välittämisen myötä. Vaikka molemmat samanlaisia kujeista innostuvia pikkupoikia lopulta ovatkin.

Zack Gottsagen riisuu Zakina vilpittömyydellään aseista varmasti jokaisen. Hän on paitsi rakastettava myös taitava näyttelijä.

Tunnetta tihkuva Shia LeBeouf on osuva valinta rentoutuvaksi kovikseksi. Kaksikon läheisyys lämmittää kuin puolen litran viskitoti.

Menot