Kulttuuri

Elokuva-arvio: Onnen kukkuloilla on kuin Abba valkokankaalla

Romanttisen komedian rooleissa nähdään mm. David Hellenius ja Sanna Sundqvist. Kuva: SF Film Finland oy
Romanttisen komedian rooleissa nähdään mm. David Hellenius ja Sanna Sundqvist. Kuva: SF Film Finland oy

Onnen kukkuloilla (Bio Rex) ★★★

Ohjaus Staffan Lindberg. Pääosissa David Hellenius, Sanna Sundqvist, Celie Sparre, Adam Lundgren, Dilan Gwyn, Filip Berg. 1 t 53 min.

Ruotsalaiset ovat viihteen mestareita populaarimusiikissa, ja sama henkevä kepeys rullaa valkokankaallakin. Romanttinen komedia Onnen kukkuloilla juoksuttaa viiden eri sukupolven pariskunnan rakoilua ja lähentymistä pehmeän satiirisesti, sumeilemattoman sentimentaalisesti ja ammattimaisen varmaotteisesti kuin Abba lavalla.

Lajityypissään persoonallinen lähtökohta on, että puolet episodeista pyörii ovella kolkuttavan avioeron ympärillä. Taitelijan haaveensa vuosia sitten haudanneet Robert ja Josefin tajuavat erkaantuneensa toisistaan törmätessään vanhoihin supermenestyneisiin sussuihinsa, joiden kanssa sutina syttyy siltä istumalta. Paranisiko vaihtamalla?

Ensimmäisen vauvansa saanut Ebba ei haikaile uutta siippaa, vaikka aihetta olisi. Aviomies, palvottu jääkiekkotähti, suhtautuu isyyteen vastuuttomasti kuin teinipoika. Biletys kiinnostaa, vaipanvaihto ei.

Hyvän tuulen komedia ei kirpeimmilläänkään yllä Solsidanin älykkääseen ironiaan, mutta lajin valtavirralle ominaisesti se panostaakin enemmän lempeään vitsikkyyteen. Ahdistusta kuvatessaankin meno on niin optimistista, että se käy kansankodin mainoksesta.

Parhaimmat kaskut hersyvät sinkkujen Patrikin ja Marian suhteessa. Molemmat tuntevat vetoa lähes ensi silmäyksestä, mutta ujostelevat aloitetta kuin murrosikäiset.

Ajokortin ajat sitten saanut Maria hakeutuu Patrikin oppilaaksi autokouluun. Yhteisillä ajotunneilla kierretään polttavaa asiaa ja teeskennellään.

Erityisen omaperäistä tilannekomiikka ei ole, ja asetelmien uskottavuudessa mennään viihde edellä. Mutta sanailusta kumpuava huumori on yllättävää ja niin lihapullanlämpöistä.

Hauskimmat karikatyyrit irtoavat menestyvien miesten lapsellisesta narsismista. Poptähti vääntää intoa hihkuen biisiä eron tuskasta ennen kuin tympääntynyt deitti ehtii ovesta kadulle.