Kulttuuri

Elokuva-arvio: Perheen huumehelvetti trillerinä

Hollyn (Julia Roberts) pojalla Benillä (Lucas Hedges) on huumeongelma. Kuva: Cinemanse
Hollyn (Julia Roberts) pojalla Benillä (Lucas Hedges) on huumeongelma. Kuva: Cinemanse

Paluu (Bio Rex)

★★★

Ohjaus Peter Hedges. Pääosissa Julia Roberts ja Lucas Hedges. 1 t 43 min.

Huumeperhedraama Paluu tulee Suomeen sikäli hankalaan aikaan, että samaa teemaa kiinnostavasta näkökulmasta käsitellyt Beautiful Boy sai ensi-iltansa vasta kuukausi sitten. Jälkimmäinen on elokuvista parempikin.

Paluussa lapsiperheen kuntoutuva narkkaripoika tupsahtaa yllättäen ovelle jouluna. Intoa poreileva äiti on salaa huolissaankin. Pahat aavistukset saavat urakalla katetta vuorokauden aikana.

Tässäkin teema on rakastamisen vaikeus vilpittömästä halusta huolimatta, kun oma lapsi valehtelee, pettää ja varastaa. Läheisyys pahentaa itsetuhoisuuden ja avuttomuuden tuskaa.

Beautiful Boyta kantoi psykologinen taso. Se nosti isän holhoamisvimman pojan päihdeongelman juureksi.

Paluu on selkeämmin hollywoodilainen sankaridraama uhrautuvasta äidistä. Se vääntäytyy karskiksi trilleriksi kaksikon pyöriessä kaupungin vaarallisissa rikollisjengeissä.

Huume-elokuvissa heristellään tietysti sormea aineiden vaaroille, mutta erityisen oivaltavasti Paluu ei sitä tee. Taiteilu moralismin ja viihdearvojen välillä tekee siitä kompromisseja vilisevän sekasikiön.

Vahvat näyttelijät pitävät draaman pystyssä. Julia Roberts rakastaa, raivoaa ja tuskailee sydämensä kyllyydestä. Ehkä roolia vaivaa vähän pätemisen vimma: näin monipuolinen ja karismaattinen minä olen, palkintoja kiitos!

Lucas Hedges käy nuoren miehen huumehelvettiä läpi vähemmin elein, mutta juuri siksi niin vakuuttavasti.

Asiasanat