Kulttuuri

Elokuva-arvio: Pikkukylän tytöt kisaavat arvostaan

Diva of Finland (Bio Rex) ★★★ Ohjaus Maria Veijalainen. Pääosissa Suvi-Tuuli Teerinkoski, Linda Manelius, Jutta Myllykoski, Sonja Sippala. 1 t 31 min.
Jutta Myllykoski (vas.), Suvi-Tuuli Teerinkoski ja Sonja Sippala esittävät pikkukylän tyttöjä, jotka haaveilevat kuuluisuudesta.

Elämä on jatkuvaa kilpailua, mutta nuoruudessa se korostuu, kun haetaan paikkaa tulevaisuudessa ja ihmissuhteissa.

Naisia tavataan pitää vähemmän kilpailuhenkisinä kuin miehiä, mutta lukuisten elokuvien mukaan tilanne on mieluummin toisinpäin. Näin asian esittää komedia Diva of Finland, joka kuvaa pikkupaikkakunnan lukiota lopettelevien tyttöjen vääntöä arvostaan.

Koulussa kymppejä kiskova Henna on luokan suosituin tyttö, jolta kaikki odottavat suuria. Opiskelua enemmän häntä kuitenkin kiinnostaa monen ikäisensä tapaan laulaminen ja biisien tekeminen.

Siinä Henna ei kummoinen lahjakkuus ole, mutta pikkukylän vaatimattomissa raameissa sitä eivät huomaa kuin aikuiset. Kaverit paijaavat Hennaa kuin valmista tähteä. Sellaiseksi hän itsensä kokeekin.

Kunnes luokkaan tupsahtaa suuresta etelän kaupungista Silja. Kurvikas ja suulas villikko hurmaa kaikki rennolla itsevarmuudella ja nokkelilla rapbiiseillään, joita hän suoltaa nettiin kuin hihasta ravistellen.

Hennan itsetunto ja sosiaalinen asema romahtavat hetkessä Siljan napatessa hänen paikkansa. Henna voi vain salaa kadehtia – tuollainen hänkin haluaisi olla.

Alemmuudentuntoa voimistaa, ettei Silja edes koe asetelmaa kilpailuksi. Hän valloittaa tekemättä ylivoimastaan numeroa.

Diva of Finland viittaa nuorten himoamaan laulukisaan, mutta se jää sivulauseeksi. Hyvä niin, koska kyseisen lajin kliseiden sijaan rajaudutaan nuorten suhteisiin ja itsetunnon tykötarpeisiin.

Kovaa on kilpailu pärjäämisestä. Minäkuva rakentuu toisiin peilaamalla, joten se voi romahtaa hetkessä sosiaalisen ympäristön muuttuessa.

Tappiolle jääneen on vaikea ohittaa mitättömyyden tunnetta. Yksi tie on lyöttäytyä voittajan ihailijarinkiin. Palkintopalliin tottuneelle se tekee tiukkaa.

Maria Veijalaisen komediallisen kärjistyksen hallitseva ohjaus sykkii lämmintä ironiaa. Tyttöjen ja koko kylän nahistelu kuvataan piikikkään pikkusieluisena, mutta syvästi inhimillisenä ja hupaisana.

Suvi-Tuuli Teerinkoski on mainio ja sympaattinen tyrmäyksen kokevana kiukuttelijana.

 

Päivän lehti

18.1.2020