Kulttuuri

Elokuva-arvio: Rehti rikollinen on monen tulen välissä

Kolme sekuntia (Bio Rex). ★★★ Ohjaus Andrea Di Stefano. Pääosissa Joel Kinnaman, Ana de Armas, Rosamund Pike, Cliwe Owen. 1 t 53 min.
Elokuvan päähenkilö on ilman omaa syytään vankilaan joutunut rehti duunari ja sotasankari Pete (Joel Kinnaman). Kuva: Liam Daniel
Elokuvan päähenkilö on ilman omaa syytään vankilaan joutunut rehti duunari ja sotasankari Pete (Joel Kinnaman). Kuva: Liam Daniel

Kolme sekuntia kuuluu maailmalla suosiota niittäneeseen nordic noiriin eli pohjoismaisiin synkkiin dekkareihin, joiden löyhänä esikuvana on amerikkalainen film noir 1950-luvun seutuvilta. Ruotsalainen romaani on kuitenkin sovitettu brittiläisin voimin New Yorkiin ja täytetty amerikkalaisilla näyttelijöillä.

 

Lajissa päähenkilö on yleensä poliisi tai yksityisetsivä, tällä kertaa paljolti ilman omaa syytään vankilaan joutunut rehti duunari ja sotasankari Pete. Vapautumistaan vastaan hän lähtee FBI:n vaaralliseen ja lakia polkevaan solutusoperaatioon tavoitteena paikallisen huumekuninkaan pidätys.

Urakka menee pieleen, kun sen yhteydessä kuolee newyorkilainen poliisi. Pete joutuu monen tulen väliin.

Rikollisjärjestö passittaa hänet perhettä uhaten takaisin vankilaan hoitamaan huumebisneksiään. FBI tukee ensin hanketta, mutta sen kompastellessa yrittää häivyttää jälkensä.

New Yorkin poliisi epäilee Peteä murhasta. Vankilassa hän saa vielä niskaansa kilpailevat liigat ja sadistisen henkilökunnan.

 

Umpikujan ja yksin jäämisen kuvauksena rikollis- ja vankiladraaman perinteitä pyörittävä trilleri on tehokas ja tiheätunnelmainen.

Perhe voi luottaa vain toisiinsa, muilta saat odottaa aina pahinta yhteiskunnan organisaatioita myöten.

Se on jokaisen aikakauden noir-elokuvien maailmankuvan ydin.

 

Päivän lehti

19.2.2020