Kulttuuri

Elokuva-arvio: Remonttileffassa on kaikki rempallaan, itse elokuvakin

Se mieletön remppa (Bio Rex). Ohjaus Taneli Mustonen. Pääosissa Kiti Kokkonen ja Sami Hedberg. 1 t 30 min. ★
Sami Hedberg remontoi. Kuva: Muu
Sami Hedberg remontoi.

Jokainen kokeillut tietää, että isot remontit ovat amokjuoksu omalle ja parisuhteen terveydelle. Varsinkin, jos vasara ja maalitela horjahtelevat hyppysissä.

Se mieletön remppa karrikoi urakan kaahotuskomedian parhaiden ja samalla pahimpien perinteiden mukaisesti. Pariskunnan perintönä saavasta unelmatalosta tulee painajainen, jonka käänteistä ei puutu enää kuin maanjäristys ja humanoidien invaasio.

Solar-filmin tuottama ja Taneli Mustosen ohjaama pitkä sketsi pohjaa norjalaiseen formaattiin, kuten tiimin hitti Luokkakokous tanskalaiseen. Testattu resepti puree epäilemättä käyttökomedian rakastajiin yhtä vimmaisesti.

 

Muuta kuin kaupallista kunnianhimoa siitä ei löydy. Syvenevän helvetin yksityiskohdat ovat kovin ennustettavia.

Sitäkin puuduttavampi on stereotyyppinen henkilögalleria. Mies on järkevä realisti, mutta auttamaton tunari ja tohvelisankari. Lapsellinen siippaansa hiillostava vaimo ei tajua asuntokiimassaan todellisuuden rajoja.

Sivuhahmot huitaistaan kuin perussuomalaisten vaalimainokseen: laiskat maahanmuuttajat, huijaava arkkitehti, aivoton pankinjohtaja. Lopussa fobioita vähän sovitellaan, mutta maku meni jo.

Sami Hedbergin ihailijat saavat katetta rahoilleen, sillä lavakoomikkotähti vilahtaa pääroolin ohella monena sivuhenkilönä vähän peruukintynkää vaihtaen. Hassuttelu sujuu rutiinilla, mutta muutamat vakavat kohtaukset suruineen ja epätoivoineen ovat kiusallisia.

Menot