Kulttuuri

Elokuva-arvio: Riehakas Agatha Christie -murhamysteerimukaelma ylittää esikuvansa Daniel Graigin johdolla

Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä (Bio Rex) ★★★★ Ohjaus Rian Johnson. Pääosissa Daniel Craig, Christopher Plummer, Chris Evans, Ana De Armas, Jamie Lee Curtis, Don Johnson, Chris Evans. 2 t 10 min.
Vanhaan ökykartanoon sijoittuva tarina sisältää klassiset Agatha Christie -jännärin elementit. Kuva: Claire Folger
Vanhaan ökykartanoon sijoittuva tarina sisältää klassiset Agatha Christie -jännärin elementit. Kuva: Claire Folger

Tähtien sodan jatkoeepoksen kirjoittajana ja ohjaajana maineeseen ponkaissut Rian Johnson on päässyt toteuttamaan todellista intohimoaan murhamysteerissä Veitset esiin – kaikki ovat epäiltyjä.

Agatha Christielle suunnattu kunnianosoitus todistaa Johnsonin opiskelleen ihailemansa dekkarin mestarin. Mutta hän osoittautuu paljon huumorintajuisemmaksi ja rohkeammaksi.

 

Vanhaan ökykartanoon sijoittuva tarina sisältää klassiset Christien elementit, jotka löytyvät etenkin Idän pikajunan arvoituksesta. Mahtaileva ja itserakas dekkarikirjailija on kuollut ja jättänyt jälkeensä muhkean perinnön ja riitaisan suvun.

Sotkua setvivä kuuluisa yksityisetsivä huomaa jokaisen valehtelevan. Ja kaikilla olisi oma syynsä ilahtua suvun päämiehen kuolemasta.

Johnson tietää, että hän ei voi vain peesata esikuvaansa kyllästyttämättä katsojaa. Hän leikitteleekin taitavasti odotuksilla kiskaisten maton alta aina, kun juoni vaikuttaa ilmeiseltä. Se on tässä lajissa onnistumisen avain, eikä niinkään tavallista.

Kaikkien aikojen totisimpana James Bondina supertähdeksi noussut Daniel Craig saa esitellä laveasti komiikan taitojaan.

Ihmiskuvaus jää dekkareissa perinteisesti pinnalliseksi tyypittelyksi, mutta Johnsonin satiirinen karrikointi on osuvaa ja hauskaa. Se ylittää mennen tullen Christien filmatisointeja vaivaavan paperisuuden.

Oleellisessa osassa ovat mainiot näyttelijävalinnat ja heidän keskinäinen kemiansa. Kaikkien aikojen totisimpana James Bondina supertähdeksi noussut Daniel Craig saa esitellä laveasti komiikan taitojaan.

Superetsivä kihisee ironiaa, jota Christien hyveellisestä sankarista Hercule Poirotista ei löydy kaivamallakaan. Hilpeän juonen kanssa roolista kasvaa Craigin parhaita – vaikka on hän tehnyt paljon muutakin kuin Bondeja.

 

Musta huumori höystää kaikkia hirtesiä nilkkejä, joista kirpeimpiä on Jamie Lee Curtis teräväkielisenä vanhenevana rouvana. Katkeroituneen entisen kaunottaren ilkeyksiä riittää varsinkin hameiden perässä ravaavalle aviomiehelle.

Takavuosien televisiotähti Don Johnson hyödyntää siipan roolissa tehokkaasti hurmurin mainettaan. Kapteeni Amerikkana parhaiten tunnettu Chris Evans ryvettää puhtoisen pojan imagoaan perheen mustana lampaana, joka korvaa verbaalisen nokkeluuden karkealla töykeydellä.

Terävää ajankuvaa piirtävät Donald Trumpista riitelevät lapsenlapset. Sekin on harvinaista, että dekkari irvailee yhteiskunnallisia teemoja.

Hollywoodin mitassa pennibujdetissa on se valtava etu, että sovinnaiset kaavat voi unohtaa. Johnson ottaa siitä kaiken irti.

 

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic