fbpx
Kulttuuri

Elokuva-arvio: Sorjos-elokuva tarjoaa kotikutoisen version Uhrilampaista

Sorjonen: Muraalimurhat (Bio Rex). Ohjaus Juuso Syrjä. Pääosissa Ville Virtanen, Sampo Sarkola, Anu Sinisalo. 1 t 475 min. ★★
Ville Virtanen on jälleen Kari Sorjonen. Kuva: Kimmo Korhonen
Ville Virtanen on jälleen Kari Sorjonen. Kuva: Kimmo Korhonen

Nordic noir on yleisnimike ruotsalaisten ja tanskalaisten kehittämälle dekkarille, jossa perinteisen trillerin sisällä pulppuaa pessimististä kuvaa ihmisestä ja yhteiskunnasta pohjoismaisella tunnelmalla höystettynä. Suomeen laji levisi vesitettynä, lähinnä Sorjosen kaltaisena televisiosarjana ja nyt elokuvana Muraalimurhat.

Kliseitä vilisevät naapurien esikuvatkin, mutta niitä leimaava pyrkimys kohtalaiseen realismiin puuttuu Sorjosesta liki täysin. Se imitoi kotikutoisesti Jonathan Demmen Uhrilampaita (1991).

Ville Virtasen karrikoima, älyltään ja sivistykseltään ylivertainen superetsivä on jostain syystä henkisesti juuttunut Lappeenrantaan. Häneltä ei puutu kuin lentotaito ja Teräsmiehen viitta.

 

Huipputaitava on hänen jahtaamansa sarjamurhaajakin, jonka psykopaattisuutta Sampo Sarkola alleviivaa jäänkylmät silmät kuopista vaaksan pullottaen. Eli Hollywoodin kulunein asetelma, poikkeusyksilöiden kaksintaistelu, on tarinan koukku.

Sekaan kulmikkaita ihmissuhteita, paperisen syvällisiä keskusteluja ja groteskia väkivaltakuvastoa niin massiivinen klisee on umpipaketissa. Ilahduttavaa toki, että Netflixillä Sorjonen kerää kansainvälistäkin yleisöä.

Menot