Kulttuuri

Elokuva-arvio: Taakkana ulkopuolisuus

Toy Story 4 tuo kuvioihin hahmon nimeltä Bo Peep.

Toy Story 4 (Bio Rex). Ohjaus Josh Cooley. Suomalaiset äänet Antti Pääkkönen, Santeri Kinnunen, Sanna Majuri. 1 t 40 min. ★★★

Toy Story kuuluu koko perheen animaatioiden viime vuosikymmenien aateliin, ja ihmeen hyvin se kestää sarjan venymisen. Toiston maku tietysti jo vaivaa varsinkin tarinassa, mutta etenkään nuorimpia se tuskin vaivaa.

Nelososa käsittelee samoja psykologisia teemoja kuin ensimmäinen: pätemisen tarvetta ja sosiaalisen asemansa menettämisen kauhua. Uusi hahmo Forky ei koe omalaatuisen ulkomuotonsa takia olevansa edes lelu.

 

Forkyn eksisentiaalisen kriirin voi rinnastaa vaikka vammaisuuteen tai pakolaisuuteen. Se ahdistaa, kuten kaikenalainen ulkopuolisuus. Kumppanit saavat tehdä tosissaan töitä vakuuttaakseen reppanan olemassaolonsa tärkeydestä.

Lehmipoika Woodyn vanha ihastus Bo Peep palaa näyttämölle markkinoiden vaihtoehtoista elämäntapaa, jossa itsetunto ei nojaa toisten arvostukselle. Ihan radikaali teema tähän lajityyppiin, vaikka loppu siloittuu perinteiseksi.

Liiasta konservatiivisuudesta ja varman päälle pelaamisesta hittisarjaa ei voi silti syyttää, niin suosion rahastuksesta ja tuotemarkkinoinnista kuin kyse onkin. Huumorikin kukkii yhtä raikkaasti kuin alkuperäisessä.