fbpx
Kulttuuri

Elokuva-arvio: Taiteilija Chloé Zhao jäi ökylajin vangiksi

Eternals (Bio Rex). Ohjaus Chloé Zhao. Pääosissa Angelina Jolie, Salma Hayek, Gemma Chan, Richard Madden, Kumail Nanjniani, Kit Harrrington. 2 t 38 min. ★★
Salma Hayek on yksi Eternalsin nimekkäistä näyttelijöistä. Kuva: Marvel Studios
Salma Hayek on yksi Eternalsin nimekkäistä näyttelijöistä. Kuva: Marvel Studios

Taideohjaajia rekrytoidaan silloin tällöin ison rahan hitteihin, jotta he toisivat usein väsähtäneeseen kaavaviihteeseen uusia tuulia. Nomadlandilla Oscarin voittanut Chloé Zhao on erikoinen valinta Marvelin taas yhden jättimäisen sarjakuvafilmatisoinnin Eternalsin puikkoihin, sillä hänen omaehtoiset työnsä ovat intiimejä ja humaaneja kamaridraamoja.

Siis aivan muuta kuin tämän ökylajin tyypilliset ainekset – joista Eternalskin koostuu, joskin Zhaolle ominaisin höystein. Mutta ohuiksi ne hiipuvat.

Joukko toisesta ulottuvuudesta tuhansia vuosia sitten tulleita supersankareita suojelee ihmisiä paholaismaisilta pedoilta Devianteilta. Näiden leirien taistelunmetakka hurjine näyttämökuvineen on tarinan tuhanteen kertaan lämmitetty pihvi.

Eikä Zhaolta siihen osastoon juuri tuoretta verta lirise. Hän kyllä yrittää vääntää yksiulotteisista sankareista jollain tapaa oikeita persoonia, mutta vaivaannuttavaksi urakka tyrehtyy.

 

Noin tusina tyyppiä eroaa toisistaan lähinnä poikkeuskyvyiltään, kuten lasersäteitä ampuvalla katseella ja muilla kliseillä. Zhao joutuu niin vieraalle maaperälle, että hänen herkkävaistoinen ihmiskuvauksensa ei nyt oikein pilkahdakaan.

Ei, vaikka mäiskeen sekaan ripotellaan herkkiä hetkiä ja sankarien välisiä suhteita, jopa seksuaalisiin vähemmistöihin avoimesti viitaten. Kunnioitettavaa rajojen laventamista, mutta valitettavasti tuotannolliset reunaehdot typistävät sen kosmetiikaksi.

Omaleimaisimman jäljen Zhao vuolee miljöökuvaukseen. Tässä lajissa ne rakennetaan poikkeuksetta studioissa tai digitaalisesti suurieleisiksi fantasiamaisemiksi, joilla ei ole juuri kytköstä reaalimaailmaan.

Zhao vie monet kohtaukset itselleen rakkaaseen luontoon tai kulttuurimaisemaan, kuten harvaan asutulle preerialle ja myrskyisille rannikoille. Ne hehkuvat samaa upeaa tunnelmaa kuin hänen pienten budjettien työnsä.

Menot