fbpx
Kulttuuri

Elokuva-arvio: Turmiolan Tommi iskelmäkuninkaana

Matti Ristinen esittää Kari Tapiota uudessa elokuvassa. Kuva: Jaana Rannikko
Matti Ristinen esittää Kari Tapiota uudessa elokuvassa. Kuva: Jaana Rannikko

Olen suomalainen (Bio Rex). Ohjaus Aleksi Mäkelä. Pääosissa Matti Ristinen, Tiina Lymi, Tatu Sinisalo, Talvikki Eerola. 1 t 53 min. ★★★

Raskas työ, raskaat huvit. Duunarien klassinen perustelu alkoholismilleen tiivistää myös edesmenneen iskelmäkuninkaan Kari Tapion asenteen rankkaan juomiseensa. Hänkin koki itsensä musiikin duunariksi, ei tähdeksi, eikä elämästä puuttunut raskautta.

Näin esittää Aleksi Mäkelän ohjaama Olen suomalainen. Päähenkilön ilmeisesti suosituin kappale onkin hyvä nimi elokuvalle, sillä Tapio kuvataan hiusmartoa myöten mentaliteetiltaan suomalaiseksi mieheksi, niin hyvässä kuin pahassa.

Jälkimmäistä on hillitön viinan lutraaminen. Sitä riittää kaikissa muusikkomuotokuvissa, mutta Tapiota tarkastellaan nimenomaan alkoholistina, jota juominen ohjasi kaikissa käänteissä. Tulokulman ansio on kohtalaisen tarkka rajaus, minkä puute vaivaa monia elämäkertoja.

 

Tapio yrittää olla kunnon äijä: pärjätä työssään ja hoitaa perheensä siinä kuin häntä ihaileva kellokorttikansakin. Mutta Turmiolan Tommi löytää itsensä aina sekoilemasta pullo kourassa.

Siinä eivät auta platinalevyt ja mylvivät fanilaumat. Enemmän ne jyrkentävät juopon alamäkeä, kun muukin helposti tarjolla oleva viihde vetää puoleensa.

Vaimon pinna venyy ällistyttävästi. Jo nuorena syttynyt rakkaus kestää ja kantaa, mutta sekään ei juoppoa pysäytä. Perhe-elämä on loputonta myrskyä, mutta kestää kuitenkin. Se on tämän elokuvan sankarillinen puoli.

 

Kiiltokuvaksi ei muotokuvaa voi todella syyttää, mikä on sen suurin ansio. Toiseksi nousee keikkailun jättäminen sivuraiteelle. Tämä on kertomus rankasta taudista, ei musiikista.

Toisaalta seassa tuoksuu myös sensaatiohakuisuus ja haudanryöstö. Nyt kaikki Kario Tapion ryyppäämisestä ja perhehelvetistä!

Matti Ristinen tulkitsee hyvin Tapion jäyhän perusjätkän olemusta niin repaleisen taipaleen laaksoissa kuin kukkuloilla. Kemia voimakastahtoista vaimoa esittävän Tiina Lymin kanssa pelaa.

1970-luvun nuoruusvuodet pakollisine lavasessioineen maistuvat kesäteatterilta huolellisesta ajankuvasta huolimatta.

Menot