Kulttuuri

Elokuva-arvio: Urheilulla on monet kasvot

Poikkeustilan vuoksi elokuvapalstalla käsitellään suoratoistopalvelu Netflixin tarjontaa lajityypeittäin. Viikon top viisi -sarjassa on vuorossa urheiluelokuva.
Ayrton Senna oli luonnonlapsi, joka arvosti reilua peliä. Kuva: Muu
Ayrton Senna oli luonnonlapsi, joka arvosti reilua peliä.

Moneyball (2011)

Joukkueurheilussa eivät riitä yksin loistavat yksilöt. Tätä totuutta lähestyy matemaattiselta pohjalta tosipohjainen draama baseball-managerista, joka tilastotieteilijän avulla haalii olemattomalla budjetilla laatujoukkueen aliarvostetuista pelaajista.

Kuivakkaasta ideasta purkautuu kiintoisa tutkielma joukkueurheilun taustoista ja pelikentän dynamiikasta. Taitoa on monenlaista, eikä se aina hivele silmiä.

Mutta teho ratkaisee, ja joukkue on enemmän kuin yksilöidensä summa. Eikä tieteellinen menetelmä tapa rakkautta urheiluun.

Lajityypin kliseet eivät latista tulokulmaa, jossa kiivaimmat taistelut käydään seuran kireissä palavereissa.

Vielä kerran, Bulls (2020)

Michael Jordanin johtama Chigago Bulls kuuluu kaikkien aikojen joukkueisiin, eikä vain koripallossa. Suosittu dokumenttisarja purkaa imperiumin ja supertähden historian perusteellisesti monesta näkökulmasta.

Pakkomielteisen kilpahenkinen Jordan paljastuu melkoiseksi diktaattoriksi, joka vaati hirveästi niin itseltään kuin pelikavereiltaan. Toverillinenkin hän hetkittäin oli, mutta poikkeusasema eristi ja muodostui ajan mittaan taakaksi. Menestys maksoi.

Huippu-urheilun kabinettivehkeily ja piilotetut tunteet valottuvat harvinaisen kattavasti. Uransa käänteet ällistyttävän hyvin muistava Jordan on äänessä valtaosin, mutta vihamiehetkin saavat puheenvuoron.

Elämä on peliä (1996)

Raha sanelee ammattiurheilussa vähän kaiken. Kapitalismin juoksupojan roolista saa mittansa täyteen siloteltu urheilijoiden tähtiagentti Jerry, joka lähtee kapinaan kylmän laskelmoivaa bisneskulttuuria vastaan.

Ymmärtäjiä ei ole tungokseksi asti, kun urheilubisneksen Don Quijote ryntää ahneuden tuulimyllyjä päin vaihtoehtoisella agentuurillaan. Mutta ihanan naisen ja ennakkoluulottoman nousevan pelaajan tuella rakennetaan parempaa maailmaa, jossa ihmiset ovat pankkitiliä tärkeämpiä.

Tom Cruise ja Cuba Gooding Jr kantavat särmikkäillä rooleillaan hiukan arvattavaa romanttisen komedian ja moraliteetin seosta.

Senna (2010)

Monelle formulafriikille kaikkien aikojen rattivirtuoosi on uransa huipulla kisaturmassa menehtynyt Ayrton Senna. Brasiliainen hurjapää rakastikin lajiaan siinä mitassa, että vielä moninkertaisena maailmanmestarina haikaili junnuvuosiensa kartingin veljellistä kisailua tasavertaisilla välineillä.

Valtavan ihailun ohella Senna joutui myös kateuden ja rahalajin politikoinnin kohteeksi. Urheiluromantikolle se oli katkera pala. Hän halusi taistella rehdisti.

Tällaisia herttaisia viipaleita tarjoaa paljolti yksityisistä arkistoista haravoitu intiimi dokumentti rikkaan perheen sympaattisesta luonnonlapsesta, jota harras usko jumalaan ei sitten suojellutkaan.

The Unauthorized Bash Brothers Experience (2019)

Hypermaskuliininen uho dopingin, huumehöyryjen ja seksiseikkailujen kera ovat nekin osa urheilutähteyttä. Sitä irvailee rapkaksikko The Lonely Island musavideon muotoisessa lyhytfilmissä.

Runollinen vitsikooste nostaa kieli poskessa hattua 1980-luvun baseballsankareille Joe Cansecolle ja Mark McGwirelle, jotka keittivät skandaaleja toisensa jälkeen – ja tekivät pahan pojan maineestaan loistavasti myyvän tuotteen.

Sama alakulttuuri elää ammattiurheilussa aikakaudesta ja lajista riippumatta hiukan muotoaan vaihdellen.

Satiiri on hauska, älykäs ja pullollaan visuaalisia oivalluksia. Nuorekas ote puree avarakatseiseen vanhempaankin katsojaan.

Menot