Kulttuuri

Elokuva-arvio: Vapaa suhde muovasi Leonard Cohenista tähden

Marianne & Leonard: Sanoja rakkaudesta (Bio Rex) ★★★★Ohjaus Nick Broomfield. Pääosissa Leonard Cohen ja Marianne Ihlen. 1 t 42 min.
Marianne Ihlen ja Leonard Cohen kauan sitten.

Melankolisten balladien kolme vuotta sitten kuollut virtuoosi Leonard Cohen aloitti uransa kirjailijana, kunnes kolmenkympin korvilla löysi sisäisen muusikkonsa pompaten äkkiä tähdeksi.

Muutoksen laukaisi rakkaus norjalaiseen Marianne Ihleniin, avaa ansioituneen dokumentaristin Nick Broomfieldin arkistomateriaalista koottu Marianne & Leonard: Sanoja rakkaudesta.

Pari tutustui kreikkalaisella Hydran saarella, jossa varakkaat hipit nauttivat elämästä ja huumeista 1960-luvulla. Ihlen oli naimisissa ja äiti, mutta aikansa vapaan rakkauden ihanteen nimissä intohimo syttyi.

Avoin ja räiskyvä Ihlen oli jo taustaltaan täysin erilainen persoona kuin yläluokkainen Cohen. Suhde avasi hänessä sisäisiä lukkoja ja ohjasi uudelle polulle.

Parin yhdessäolo harventui samaa tahtia kuin Cohenin ura sai nostetta. Suhde kesti silti vaihtelevana kuolemaan asti, ja Cohen kutsui Ihleniä aina innoittajakseen.

Dokumentti on kaunis kuvaus hiukan omalaatuisesta rakkaudesta ja merkkitaiteilijaksi muovautumisesta.

Se on myös hieno ajankuva 60-luvun kulttuuriradikalismista – myös sen vähemmän ihastuttavista puolista, tarkoittipa kuvioissa mukana elänyt ohjaaja sitä tai ei.

Rakkautta julistanut sukupolvi osasi olla julma itse sitä edes käsittämättä. Sitä saivat maistaa pariskunnan läheiset, alkaen Ihlenin psyykkisesti oireilevasta lapsesta. Sokea rakkaus voi viitata monen lajin sokeuteen.

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic