Kulttuuri

Elokuva-arvio: Yhteiskunta kaatuu pienduunarin perheen päälle

Elokuva kertoo entisestä raksaduunarista Rickysta, joka lähtee franchise-alihankkijaksi ja ostaa rämän pakettiauton kuskatakseen paketteja. Kuva: -
Elokuva kertoo entisestä raksaduunarista Rickysta, joka lähtee franchise-alihankkijaksi ja ostaa rämän pakettiauton kuskatakseen paketteja. Kuva: -

Kiitos tilauksestasi (Bio Rex)

★★★★★Ohjaus Ken Loach. Pääosissa Kris Hitchen, Debbie Honeywood, Rhys Stone, Katie Proctor. 1 t 41 min.

Yli kahdeksankymppinen brittiveteraani Ken Loach on viimeisiä avoimesti vasemmistolaisia laatuohjaajia, jonka edellinen elokuva Minä, Daniel Blake arvosteli Britannian työttömyysturvajärjestelmää.

Sisarteos Kiitos tilauksesta jatkaa teemaa pienyrittäjyydellä, johon monen työttömän on pakko tarttua vaihtoehtojen puutteessa.

Yksi pienyrittäjistä on entinen raksaduunari Ricky, joka lähtee suuren logistiikkayhtiön franchise-alihankkijaksi ja ostaa rämän pakettiauton kuskatakseen paketteja. Franchise tarkoittaa sitä, että alihankkija maksaa ongelmien ilmaantuessa viulut, oli kyse kaluston hajoamisesta tai omasta sairaslomasta. Tuloissa ei riskilisästä ole tietoakaan.

Ricky on todellisuudessa duunari vailla palkkatyön alkeellisimpiakaan turvaverkkoja. Kovaa on vaimollakin kiertävänä kodinhoitajana – varsinkin, kun hänen täytyy liikkua ruuhkabusseilla myytyään autonsa Rickyn alkupääoman katteeksi.

Perheen arkinen helvetti syvenee, kun Rickyn toimitukset tökkivät itsestä riippumattomista syistä, pomo hermostuu ja menetykset kasvavat.

Tilanne karkaa käsistä perheen teinipojan, nuoren kapinallisen, joutuessa vaikeuksiin koulun ja poliisin kanssa. Rickyn on jätettävä urakkoja väliin omalla kustannuksellaan.

Edellisen elokuvan tapaan Loachin kritiikki kohdistuu poliittisen ja taloudellisen järjestelmän kylmään kohtuuttomuuteen. Työttömien tapaan pienyrittäjä on täysin suojaton. Hänelle on ulkoistettu riskit ja ongelmat, muttei mahdollisuuksia.

Tilanne kristallisoituu Rickyn joutuessa väkivaltaisen ryöstön kohteeksi. Rickyn on korvattava työnantajan kalliit laitteet ja painuttava keho palasina töihin estääkseen lopullinen konkurssi.

Loach kietoo taitavasti kritiikkinsä realistiseen ja koskettavaan ihmiskuvaukseen. Tavallisten sympaattisten ihmisten ahdinko kouraisee syvältä senkin takia, että heidän myönteiset tunteensa tulevat esiin niin herkästi ja vivahteikkaasti.

Perheen keskinäisten suhteiden rakoilu on liemessä kaikkein traagisinta. Lapset oireilevat vanhempiensa hajotessa työn ja talouden paineissa. Etenkin isän ja pojan suhde kriisiytyy rajusti.

Näistä ihmisistä ei voi olla pitämättä. Eikä heidän kohtaloaan seurata vihastumatta.