Kulttuuri Hämeenlinna

Eminentia-apuraha Riitta Jaloselle ja Kaisa Koivistolle

Riitta Jalonen

Suomen Kulttuurirahaston päärahasto jakaa helmikuussa 24 miljoonaa euroa apurahoina tieteelle ja taiteelle. Monivuotisten apurahojen osuus kasvoi, ja rahasto myönsi miljoonan euron lisärahoituksen tulevaisuuden energiamarkkinoita ja teknologian murrosta käsitteleviin tutkimuksiin.

Muun muassa elämäntyön pohdiskelevaan työstämiseen tarkoitettuja Eminentia-apurahoja myönnettiin kahdeksan. Kaksi 25 000 euron suuruisista apurahoista jaettiin Kanta-Hämeeseen. Ne saivat kirjailija Riitta Jalonen Hämeenlinnasta ja filosofian tohtori, intendentti Kaisa Koivisto Hausjärveltä.

Muut saajat ovat kuvataiteilija Marjatta Hanhijoki, professori emeritus Simo Heininen, muusikko Eero Koivistoinen, professori emerita Pirkko Moisala, kuvanveistäjä Veikko Nuutinen ja professori emerita Anna-Maija Ylimaula.

Kulttuurirahasto sai lokakuun haussa yhteensä 8 800 hakemusta. Niitä oli viisisataa enemmän kuin viime vuonna. Kokovuotisia työskentelyapurahoja jaetaan nyt yhteensä 439, tieteeseen 285 ja taiteeseen 154. Monivuotisia apurahoja myönnetään ennätysmäärä, yhteensä 72 lähes 3,4 miljoonan euron arvosta. Kaksivuotisia apurahoja on 34, kolmivuotisia 21 ja nelivuotisia 17.

Taiteen suurimman apurahan, 215 000 euroa, saa Kansanmusiikki-instituutti ry Kaustiselta Näppäritoiminnan kehittämishankkeeseen.

Lisääntyneistä jakovaroista huolimatta kilpailu apurahoista on entistä kovempaa. Vain noin 9:ää prosenttia hakemussummasta voitiin rahoittaa.

Päivän lehti

26.2.2020