Kulttuuri Hämeenlinna

Eräs Teatterin juhlanäytelmässä Aivastus komedia yhdistyy tšehovilaiseen ahdistukseen

20-vuotias teatteri kutsui ohjaajaksi näyttelijä Sauli Suonpään, joka innostui farssimies Michael Fraynin Tšehov-tulkinnasta.
Kosija (Jarkko Salmelin) hikoilee morsianehdokkaan (Ansu Laine) seurassa kohtauksessa Kosinta. Tapio Hurri ja Kari Kupari säestävät. Kuva: Riku Hasari
Kosija (Jarkko Salmelin) hikoilee morsianehdokkaan (Ansu Laine) seurassa kohtauksessa Kosinta. Tapio Hurri ja Kari Kupari säestävät. Kuva: Riku Hasari

Nyt juhlitaan! Hämeenlinnalainen Eräs Teatteri täyttää tänä vuonna 20 vuotta ja juhlii merkkipaalua asiaankuuluvalla tšehovilaisella ahdistuksella. Epävarmuutta! Tarvitsevuutta!

Eiku.

Kylläpäs. Eräs Teatteri esittää melankoliaa ja tapojen orjuutta, mutta kierre on humoristinen.

Vieraileva ohjaaja Sauli Suonpää on yhdessä teatterilaisten kanssa valinnut farsseistaan tunnetun Michael Fraynin näytelmäversion venäläisen klassikkokirjailijan Anton Tšehovin teksteistä. Aivastus-näytelmän hauskuus syntyy tyylilajien vaihtelusta ja ihmismielen syväluotauksesta.

– Minua puhuttelevat kulttuuriset ja yhteiskunnalliset konventiot, jotka alistavat ihmiset vahinkoa tuottaville asioille. Esimerkiksi tarvitsevuutta ei saisi myöntää. Voi seurata ajautuminen vaihtoehdottomuuden kierteeseen, Suonpää pohtii.

 

Kun paineita ja tunteita pakataan tarpeeksi, pinnan alla hautuu kaikenlaista ryöpsähdysvalmista. Tämä yhdistettynä Tšehovin notkeaan juonenkuljetukseen tuottaa näyttämölle yllättäviä tilanteita.

Tšehovin syntymästä on tänä vuonna kulunut 160 vuotta, mutta ihmisen mieli on yllättävänkin muuttumaton. Sen terävä kuvaaminen on ajankohtaista aina.

– Frayn on ensin pätkinyt Tšehovia ja sitten Sauli on ottanut tekstin käsittelyyn. Kommellukset ovat vielä absurdimpia kuin alkuperäisissä teksteissä, nauraa Riitta Hietanen, yksi Eräs Teatterin perustajajäsenistä.

Näyttelijät pääsevät tekemään lavalla tarkkuustyötä, sillä tausta-ajatus on usein eri kuin sanottu asia. Tunnetilatkin viuhuvat äärestä laitaan nopealla tahdilla.

– Jopa saman repliikin sisällä, Hietanen toteaa.

 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Sauli Suonpää Kuva: Riku Hasari
Sauli Suonpää Kuva: Riku Hasari

 

Aivastus on näyttelijänä työskentelevän Sauli Suonpään ensimmäinen ohjaustyö. Hän vihjaisi ohjauskiinnostuksestaan Eräs teatterille, joka puolestaan vakuuttui hänen näytelmäehdotuksestaan. Aivastuksessa on paitsi näyteltävää, myös runsaasti rooleja.

Suonpää on työskennellyt näyttelijänä muun muassa Helsingin, Jyväskylän ja Kokkolan kaupunginteattereissa. Juuret ovat kuitenkin tiukasti Hämeenlinnan Miniteatterissa. Eräs Teatteri on alun perin Miniteatterin näyttelijöiden vanhempien oma projekti.

Suonpää on aiemmin vetänyt Eräs Teatterissa näyttelijäntyön- ja improvisaatiokursseja, joten hän tuntee näyttelijämateriaalinsa – ja kykenee myös yllättämään porukan.

– Ulkopuolinen ohjaaja irrottaa meitä tutusta tavasta ajatella sekä näytelmiä että toisiamme, Riitta Hietanen pohtii.

– Laitoin ihmisiä rooleihin, jotka eivät ole juuri heidän ykkösjuttujaan. Pääsevät revittelemään, Suonpää vahvistaa.

 

20 vuotta tuntuu lyhyeltä, teatterilaiset toteavat. Tänä aikana teatterista on kuitenkin hitsautunut sekä perhe että harrastus, jossa muu maailma unohtuu. Perustajajäsenet ovat edelleen mukana, ja matkalla väki on karttunut muun muassa teatterilaisten lapsilla – eli entisillä miniteatterilaisillakin.

Eräs Teatterissa tärkeää on alusta lähtien ollut se, että kaikki roolityöstä väliaikapullaan tehdään itse. Nykyisessä tilassa oli aluksi ”vain valkoiset tiiliseinät”, mutta teatterin tekniset taiturit muuttivat sen viihtyisäksi ja toimivaksi teatteriksi.

Omavaraisella ryhmällä on paitsi omat valo- ja ääniteknikot, myös muusikot. Aivastuksessakin kuullaan muun muassa Kari Kuparin sävellyksiä ja ukulelen soittoa, Hannu Riihivaaran laulua ja Tapio Hurrin huilismia.

Tavallaan eräänlainen perheen ulkojäsen on hämeenlinnalainen yleisö, joka on ottanut teatterin omakseen. HÄSA

 

Anton Tšehov – Michael Frayn: Aivastus. Ohjaus: Sauli Suonpää. Ensi-ilta Eräs Teatterissa lauantaina 1.2. klo 17.

20-vuotias hämeenlinnalainen

Eräs Teatteri on hämeenlinnalainen harrastajateatteri, joka on merkitty yhdistysrekisteriin vuonna 2000.

Perustajina oli joukko Miniteatterissa lapsiaan kuljettaneita vanhempia, jotka halusivat itsekin lavalle.

Tiloja: Keinukallion tanssisali Myllymäessä, Valtion pukutehtaan kellari Aulangontiellä ja nykyinen tila, tsaarinalainen makasiini osoitteessa Aulangontie 1B.

Teatteriyhdistyksessä on yli 30 jäsentä. Suurin osa osallistuu esitysten toteuttamiseen.

Näytöksiä omissa tiloissa on ollut 40, muita keikkaesityksiä noin 50.

Kevään ensi-ilta

20-vuotisjuhlanäytelmä on Anton Tšehovin teksteihin perustuva, Michael Fraynin dramatisoima Aivastus.

Näytelmä on kooste teksteistä Näytelmä, Vieraalla maalla, Aivastus, Karhu, Tupakan vahingollisuudesta, Joutsenlaulu ja Kosinta.

Ohjaus: Sauli Suonpää.

Ensi-ilta 1.2. ja juhlanäytös 22.2. Molemmat on varattu loppuun.

Näytöksiä on yhteensä 19. Viimeinen on 28.3.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic