Kulttuuri Forssa

Hämeenlinnalainen Päivi Vaarula vietti kaksi vuotta kudonnan opettajana Islannissa – Kokemukset vyöryivät taiteeseen

Hämeenlinnalainen Päivi Vaarula haluaisi heittäytyä kokopäiväiseksi taiteilijaksi.
Galleria Moletin lisäksi Päivi Vaarulan töitä on esillä muun muassa Islannissa, Ukrainassa ja Venäjällä. Alien kuvaa vieraaksi kokemisen tuntua itselle vieraassa kulttuurissa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Galleria Moletin lisäksi Päivi Vaarulan töitä on esillä muun muassa Islannissa, Ukrainassa ja Venäjällä. Alien kuvaa vieraaksi kokemisen tuntua itselle vieraassa kulttuurissa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssalaissyntyiselle tekstiilitaiteilija Päivi Vaarulalle tapahtui viime syksynä elämän toiseksi paras asia.

Nykyinen hämeenlinnalainen sai Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahastolta apurahan, joka mahdollistaa vuoden taiteellisen työskentelyn.

– Parempaa on ollut vain lasten saanti, kahden jo aikuisen pojan äiti arvottaa.

Hän on tehnyt pitkän työuran opettajana muun muassa Hämeen ammattikorkeakoulussa. Vuosia opetustyö tuntui mieluisalta ja varmalta tulonlähteeltä, mutta ajatukset ovat kääntyneet.

– Tällä hetkellä taiteellinen työskentely tuntuu tärkeimmältä, Vaarula sanoo ja toivoo voivansa jatkaa kokopäiväisenä taiteilijana myös elokuun jälkeen.

Muutoksen alkulähteille päästäkseen on palattava Islantiin.

 

Mystisten mytologioiden maa on aina kiehtonut Vaarulaa. Islantiin hän pääsi tutustumaan lähemmin saatuaan apurahan taiteilijaresidenssiin.

Residenssiajan päättyessä syksyllä 2017 Vaarula ajatteli palaavansa takaisin opettajaksi Ylivieskan seudun kansalaisopistoon. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat äkisti, kun metsäiselle alueelle Hallormsstaðuriin haettiin kudonnan opettajaa.

– Islannissa arvostetaan suomalaista koulutusta niin, että sain paikan puhelinsoiton perusteella.

Kahdessa viikossa Vaarula oli pistänyt asuntonsa myyntiin ja muuttanut Islantiin. Ystävä ihmetteli rohkeaa ratkaisua, mutta Vaarulasta itsestään se ei tuntunut sellaiselta.

Hän ei kokenut oloaan kotoisaksi Ylivieskassa eikä liioin edellisessä asuinpaikassaan Rovaniemellä.

– Siirtyminen uuteen paikkaan oli sitä, mitä sieluni sillä hetkellä kaipasi.

 

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Päivi Vaarulan teokset ovat taidekudonnaisia, joissa nykyisin yhdistyvät usein ympäristötietoinen ajattelu, kotimainen villa ja kasvivärit. Kuva: Lassi Puhtimäki
Päivi Vaarulan teokset ovat taidekudonnaisia, joissa nykyisin yhdistyvät usein ympäristötietoinen ajattelu, kotimainen villa ja kasvivärit. Kuva: Lassi Puhtimäki

 

Oppilaitos, jossa Vaarula työskenteli, oli jäänne ”naisten koulusta”, jossa opiskelijat saattoivat valita joko tekstiili- tai kotitalousopinnot.

Vaarula opetti kudontaa, kirjontaa ja värjäystä. Hän neuloi islantilaisia villapaitoja ensin itse ja opetti sitten saman muille.

Opettaja sai käyttää koulun työvälineitä myös viikonloppuisin. Koska paikkakunnalla bussit eivät kulkeneet eikä Vaarulalla ollut omaa autoa, aikaa jäi myös omalle taiteelliselle työskentelylle.

Vaarula kokee Islannissa olon syventäneen taiteilijaminäänsä.

– Tekstiilitaiteessa estetiikka on usein etusijalla, mutta nyt esiin on tullut enemmän tunteiden ja kokemusten tulkitseminen taiteen avulla.

 

Islanti laukaisi tarpeen purkaa ajatuksia taiteeseen sellaisena vyörynä, että Vaarula kuvaa sen näkyvän hajanaisuutena Galleria Molettiin kootussa näyttelyssä.

Teoksissa kuvataan pohjoismaista pumpulissa elämistä, vieraaksi kokemisen tuntua ja suomalaisuudesta poikkeavaa positiivisuutta: Islannissa hopeakin voitetaan.

– Viihdyin Islannissa hirvittävän hyvin: ympäristö oli ihana ja työyhteisössä hyvä henki. Positiivinen mentaliteetti tarttuu herkästi, Vaarula kehuu.

Maailmalla matkailun jälkeen näyttelyn tuominen lämpimien lapsuusmuistojen kotikaupunkiin tuntuu hyvältä.

– Tämä on tekstiileille omistautunut galleria, joten työni kuuluvat tänne. HÄSA

Päivi Vaarula

Asuu Hämeenlinnassa, kotoisin Forssasta. Isä oli taiteilija Olavi Vaarula.

Valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta. Työskennellyt opettajana mm. Hämeen ammattikorkeakoulussa, Lapin yliopistossa ja Ylivieskan seudun kansalaisopistossa.

Asunut Islannissa kolme residenssijaksoa ja toiminut kaksi vuotta kudonnan opettajana Hallormsstaðurissa.

Islantilaisessa metsässä -näyttely on avoinna Galleria Moletissa Forssan museon aukioloaikoina 7.7.–2.8. ti–pe 10–16 ja la–su 12–16.

Päivän lehti

12.8.2020