Kulttuuri Hämeenlinna

Galleria Kone muuttui kuntosaliksi – Nyt kävijä pääsee muokkaamaan kehoaan

Katariina Stålhammar ja Ilkka Wahala yhdistävät installaatiossaan virtuaalisen todellisuuden ja kehoidentiteetin. Taiteilijat ovat luoneet galleriasta kuntosalin aina äänimaailmaa myöden. Kuva: Esko Tuovinen
Katariina Stålhammar ja Ilkka Wahala yhdistävät installaatiossaan virtuaalisen todellisuuden ja kehoidentiteetin. Taiteilijat ovat luoneet galleriasta kuntosalin aina äänimaailmaa myöden. Kuva: Esko Tuovinen

Kuntoilu näyttää erilaiselta kuin tuntuu.

Tätä mieltä ovat taiteilijat Katariina Stålhammar ja Ilkka Wahala.

Taiteilijat ovat tehneet Galleria Koneeseen Lisää toistoja -installaation, jossa he tutkivat ihmisten digitaalista ympäristöä, kehonkuvaa ja kuntoilubuumia.

Installaatioon kuuluu muun muassa videoteos, jossa pelimaailmaa muistuttava animaatiohahmo toistaa hauisliikettä tauotta. Teosta voi katsella sohvalta tai itsensä voi parkkeerata peilin eteen, napata lattialta käsipainot ja tehdä hauisnostoja animaatiohahmon tahdissa.

– Meille on tärkeää käsitellä fyysisen ja digitaalisen maailman sekoittumista, Wahala kertoo.

Pelimaailmassa omaa hahmoa voi rakentaa ja saada pelihahmon kehittymisestä tyydytystä, vaikka oma keho olisi millainen.

– Pelimaailma on oman fyysisen kehon jatke, mutta siellä voi helpommin ja vapaammin muokata itseään, Wahala pohtii.

Lisää toistoja -installaatioon kuuluvat teokset #legday, #noexcuses ja #doyouevenlift. Kuva: Esko Tuovinen
Lisää toistoja -installaatioon kuuluvat teokset #legday, #noexcuses ja #doyouevenlift. Kuva: Esko Tuovinen

Tilassa oleva sohva on osa installaatiota.

– Sohva on tärkeä lähtökohta. Itse katson kuntoilua paljon sohvalta. Se näyttää sieltä katsottuna kiiltokuvamaiselta verrattuna siihen, mitä urheilu on jos sitä itse tekee. Salilla ei hymyilytä, Stålhammar pohtii.

Stålhammar on myös käyttänyt sohvalla pelihahmonsa rakentamiseen paljon enemmän aikaa kuin fyysiseen minäänsä. Hän pelaa Simsiä, kun taas Wahala viihtyy erilaisissa roolipeleissä.

Pariskunta kuntoilee, muttei yhdessä. Wahala on satunnainen juoksija, joka ei koe tyydytystä siitä, että vähitellen jaksaa pidempään ja lujempaa.

Stålhammar taas sanoo, että painojen nosteluun jää koukkuun. Vaikka salilla joutuu ponnistelemaan, painokilojen nostamisesta saa tyydytystä.

Stålhammar ja Wahala ovat edellisessä installaatiossaan käsitelleet samaa aihetta. Se kantoi nimeä Toistoja ja oli esillä Hirvitalossa Tampereella.

Molemmat ajattelevat kuntoilua kehopositiivisuuden kautta. Installaation tarkoitus ei ole kritisoida tai ihannoida vaan tutkia aihetta neutraalilla maaperällä.

Stålhammar ja Wahala ovat ideoineet installaation yhdessä, mutta työskentelevät erikseen. Molemmat tekevät paljon taustatyötä.

Avajaiset Taiteiden yönä, perjantaina kello 18. Näyttely on avoinna kello 22 asti.

Taiteilijapariskunta

Asuvat Tampereella.

Molemmat ovat valmistuneet kuvataiteilijoiksi Satakunnan ammattikorkeakoulusta.

Katariina Stålhammar

Syntynyt vuonna 1991 Hattulassa.

Hämeenlinnan taiteilijaseuran jäsen.

Liikuntaharrastus: kuntosali.

Ilkka Wahala

Syntynyt vuonna 1991 Raumalla.

Kuuluu Tampereen Taidehalli -yhdistykseen.

Liikuntaharrastus: On–off-juoksija.