Kulttuuri Hämeenlinna

Galleria Paperihuone esittelee, mihin kaikkeen grafiikka taipuu

Yhdistyksen järjestämät grafiikkakurssit kiinnostavat sekä taiteilijoita että erilaisia ryhmiä. Ihmiset alkavat hiljalleen osata tulla viidettä vuotta Arvi Kariston kadulla toimivan gallerian näyttelyihin.
Tiina-Katriina Mustonen (vasemmalla), Petra Saraste ja Marjaleena Etula työskentelevät ja kouluttavat Galleria Paperihuoneessa. Kuva: Esko Tuovinen
Tiina-Katriina Mustonen (vasemmalla), Petra Saraste ja Marjaleena Etula työskentelevät ja kouluttavat Galleria Paperihuoneessa. Kuva: Esko Tuovinen

– Nyt ihmiset ovat alkaneet pikkuhiljaa löytää tänne. Ja kun tulee kerran, uskaltaa tulla toisenkin kerran, toteaa taiteilija Marjaleena Etula.

Grafiikan tekemiseen erikoistuneen Paperihuone ry:n pyörittämä Galleria Paperihuone toimii Arvi Kariston kadulla nyt viidettä vuotta.

Ulospäin toiminta näkyy ennen kaikkea galleriassa pidettävinä näyttelyinä, mutta Paperihuoneella pääsee myös itse kokeilemaan taiteen tekemistä. Kaikille avoin ja maksuton grafiikkapaja pidettiin viimeksi tällä viikolla. Lisäksi yhdistys järjestää maksullisia työpajoja ja vuokraa työtiloja.

Taiteilijat itsekin työskentelevät tilassa. Kadulle näkyvien huoneiden lisäksi Paperihuone laajenee takahuoneeseen ja kellariin, missä on mahdollista käsitellä esimerkiksi isoja kuparilaattoja.

 

Grafiikan tekeminen kiinnostaa monenlaisia ihmisiä, ja Paperihuone jakaa tietoa ja taitoa mielellään. Kysytyimpiä ovat monotypia- ja fotoetsauskurssit – ensin mainittu tuottaa nopeita onnistumisen elämyksiä ja toinen kiehtoo etenkin valokuvaharrastajia.

Grafiikkakursseille hakeutuu sekä ammattitaiteilijoita, jotka eivät ole aiemmin tehneet grafiikkaa, että muita kiinnostuneita. Ohjattu taidetyöskentely vetää myös esimerkiksi lapsiryhmiä, yhdistyksiä ja erilaisia kuntoutujia.

– Itselläni on taideterapeutin koulutus, ja liitän näihin kursseihin vahvasti onnistumisen kokemusten tärkeyden, pohtii taiteilija Tiina-Katriina Mustonen.

Hän ja taiteilija Petra Saraste näkevät, että nykyisillä toiminnoillaan Paperihuone on juuri sellainen kuin on tavoiteltukin.

 

Mikä grafiikassa innostaa? Paperihuoneen taitelijoiden mukaan yksi syy on tekniikoiden runsaus. Grafiikkateoksia voi työstää muun muassa kuparille, offset-pellille, puulle tai kalkkikivelle, ja lopputulos on erinäköinen.

Kaikkein jännittävintä tässä kuvataiteen menetelmässä on kuitenkin tietty ennalta-arvaamattomuus. Kuva tehdään laatalle peilikuvana, ja varsinainen teos syntyy vedostuksessa.

– Vasta prässin jälkeen näkee, mitä lopulta tulee. Ryhmissä voidaan yhdessä jännittää, millaiseksi lopullinen työ paljastuu, taiteilijat kertovat.

 

Ohjatuissa pajoissa tehdään yleensä monotypioita. Menetelmä on periaatteessa yksinkertainen, mutta sitä on mahdollista varioida monella tavalla.

Esimerkiksi offset-pellille voidaan telata maalia tai käyttää kuva-aiheena vaikkapa kuivattuja lehtiä tai muita kuivattuja kasveja. Tiina-Katriina Mustonen kuivaa erilaisia kasveja niin paljon, että kurssilaisillekin riittää.

– Kuivatusta horsmasta, ruusun terälehdistä tai pelkistä pihalta kerätyistä rikkakasveista tulee kivannäköisiä töitä, hän sanoo.

Värin voi lisätä kasvinosiin tai levittää värin laatalle ja sijoittaa kasvit sen päälle. Seuraavaan työhön voi keksiä jotain aivan muuta, vaikka piirtää jotain.

– Tällä menetelmällä saa helposti vaikka yksilöllisiä kortteja, Marjaleena Etula neuvoo. HÄSA

Mikä Paperihuone?

Paperihuone ry on perustettu vuonna 1998.

Yhdistyksen toiminnan ydin ovat grafiikan tekeminen ja esittely.

Yhdistyksessä on 28 jäsentä, joista osa toimii yhdistyksen pajan kuukausivuokralaisina.

Galleria

Toimii osoitteessa Arvi Kariston katu 9. Vapaa pääsy.

Yhden huoneen galleriassa esitellään taidetta eri puolilta Suomea tulevilta taiteilijoilta.

Näyttelyt vaihtuvat neljän viikon välein.

Tällä hetkellä esillä on Paperihuoneen jäsentaiteilijoiden näyttely Valon pilkahduksia 31.1. saakka.

Näyttelyssä on töitä Marjaleena Etulalta, Paula Jalassola-Huttuselta, Pirjo Keskinen-Vennolta, Anna Kolehmaiselta, Tiina-Katriina Mustoselta, Ulla Niskaselta ja Petra Sarasteelta.

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic