Kulttuuri

Hämeen Nuorten biennaali esittelee nuorten näkemyksiä vapaudesta

Näyttelyn juryttänyt kuvataiteilija Minttu Saarinen halusi teoksia valitessaan välttää ennakkoasenteet.

Vapaus valtaa Galleria Arxin seinät, kun tilassa on huhtikuun ajan esillä Hämeen nuorten biennaali.

Taidenäyttely esittelee kymmenkunta 15–36-vuotiasta kanta- ja päijäthämäläistä nuorta taiteen tekijää, joilta nähdään näyttelyssä yksi tai useampi vapaus-teemainen teos.

Esillä on niin perinteisempiä maalauksia kuin mustetöitä ja grafiikkaa.

 

Näyttelyn juryttänyt hämeenlinnalainen kuvataiteilija Minttu Saarinen kertoo valinneensa näyttelyn teokset teema edellä.

– Teosten piti muodostaa keskenään kokonaisuus, jossa ne tukevat toisiaan.

Kokonaisuutta piti miettiä myös itse tilan kannalta. Galleria Arx sijaitsee nimensä mukaisesti Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arxissa. Tämä asetti näyttelylle tiettyjä reunaehtoja.

– Näyttelyn pitää olla mielenkiintoinen myös lapsille. Muutaman teoksen kohdalla jouduin lisäksi miettimään, ovatko ne liian rajuja lapsille.

Lopulta yksikään teoksista ei jäänyt sensuurin kynsiin. Saarinen painottaa, että näyttelyn ulkopuolelle jääneet teokset eivät syystä tai toisesta istuneet kokonaisuuteen.

– Taiteilijat usein ruoskivat itseään näyttelyn ulkopuolelle jäämisestä, mutta kyse ei ole koskaan huonoudesta vaan kokonaisuudesta.

 

Vapaus on mielentila

Hämeenlinnalaiselta Riikka Puumalaiselta on näyttelyssä esillä viisi teosta. Hänelle näyttelyn vapaus-teema näyttäytyy ennen kaikkea huolettomuutena.

Riikka Puumalaiselta on näyttelyssä neljä grafiikkaa ja yksi akvarelli. Muut teoksista ovat vanhaa tuotantoa, mutta akvarellin hän teki näyttelyä silmällä pitäen.

– Taidetta ei voi tehdä vastauksena tiettyyn kysymykseen. Vapaus oli teoksia tehdessä enemmänkin mentaliteetti kuin tarkka aihe.

31-vuotias Puumalainen on valmistunut kuvataitelijaksi Satakunnan ammattikorkeakoulusta. Opiskelujensa jälkeen hän muutti kuitenkin takaisin kotikaupunkiinsa Hämeenlinnaan.

– Harkitsin myös Helsinkiä, mutta Hämeenlinna tuntui taiteilijana helpommalta.

Muuttopäätökseen vaikutti myös työskentelytilan löytyminen. Puumalainen tekee pääasiassa grafiikkaa, jota tehdäkseen hän tarvitsee käyttöönsä grafiikanpajan.

– Pajan voi tehdä itsekin, mutta se vaatii paljon panostusta. Hämeenlinnassa voin työskennellä Galleria Paperihuoneen yhteydessä toimivalla grafiikanpajalla.

 

Ilman ennakkoasenteita

Minttu Saarinen kertoo, että biennaalin jurytys oli mielenkiintoinen prosessi.

– Ensimmäistä kertaa tätä näyttelyä oli koostamassa ihminen, joka sopii myös itse näyttelyn ikähaarukkaan, 32-vuotias kuvataiteilija kertoo.

Teoksia valitessaan hän ei halunnut tuijottaa tekijän ikää tai nimeä. Tällä tavalla hän halusi välttää ennakkoasenteita esimerkiksi tuttuja nimiä tai tietyn ikäisiä tekijöitä kohtaan.

– Näyttelyssä on mukana ammattitaiteilijoita, mutta myös heitä, joille taideammatti on vielä haaveena.

 

Kohderyhmänä yläkoululaiset ja lukiolaiset

Galleria Arxin näyttelyille iso kävijäryhmä ovat lapset, mutta Hämeen Nuorten biennaali on suunnattu ensisijaisesti yläkoulu- ja lukioikäisille.

– Olen iloinen tästä, koska sen ikäiset nuoret ovat meille haastavia tavoittaa, galleriasta vastaava Arxin kulttuurituottaja Riikka-Leena Puistola sanoo.

Näyttelyssä järjestetään myös alakoulun ekaluokkalaisille työpajoja, joissa he pääsevät etsimään teoksista tunteita.

– Tunne on muutenkin teknisen toteutuksen sijaan taiteen pääosassa, joten se sopii hyvin, Minttu Saarinen toteaa. HÄSA

Vapaus – Hämeen nuorten biennaali

3.–25.4.2019, Galleri Arx, Arx-talo.

Näyttelyyn saivat tarjota töitään Kanta- ja Päijät-Hämeen alueella asuvat vuosina 1984–2004 syntyneet nuoret.

Järjestäjinä Hämeenlinna Taiteilijaseura ja Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arx.

Näyttelyn on juryttänyt kuvataiteilija Minttu Saarinen.

Ensimmäinen nuorten biennaali järjestettiin vuonna 1998.

Nyt järjestettävä näyttely on järjestyksessään 11.

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic