fbpx
Kulttuuri

Hämeen taidepalkinnon 10 000 euroa sai tasakymmeniä täyttävä yhdistys

Hämeen taidetoimikunta halusi tuoda esiin yhteisöllistä työtä Hämeen kuvataide-elämän kehittämisessä.
Hämeenlinnalainen muotoilija Juha Laurikainen on Hämeen taidetoimikunnan puheenjohtaja. Toimikunta jakoi vuosittaisen palkintonsa viikonloppuna. Kuva: Juhani Salo
Hämeenlinnalainen muotoilija Juha Laurikainen on Hämeen taidetoimikunnan puheenjohtaja. Kuva vuodelta 2013. Toimikunta jakoi vuosittaisen palkintonsa viikonloppuna. Kuva: Juhani Salo / HäSa, arkisto

Tämän vuoden Hämeen taidepalkinnon saaja on Lahden Taidegraafikot ry.

10 000 euron suuruisen palkinnon jakanut Hämeen taidetoimikunta kertoo tiedotteessa, että se halusi tuoda esiin taidegraafikkojen yhdistyksen yhteisöllistä työtä Hämeen kuvataide-elämän kehittämisessä sekä yhdistyksen merkitystä suomalaisen taidegrafiikan kentällä.

Taidetoimikunta perusteli palkintoa sillä, että vireänä yhdistyksenä Lahden Taidegraafikot on rikastuttanut kuvataiteen kenttää kokoaan enemmän.

Lahden Taidegraafikot ry täyttää tämä vuonna 40 vuotta. Yhdistyksen jäsenet ovat aktiivisia ammattitaiteilijoita. Taidetoimikunnan mukaan taidegrafiikan tekniset mahdollisuudet ovat nähtävissä jäsenten grafiikanteosten monipuolisuudessa.

Perustelujen mukaan Lahden Taidegraafikoiden yhteistyötila Paja tarjoaa jäsenilleen erinomaisen työskentelytilan, kun grafiikan tekemisessä tarvitaan sellaista välineistöä ja laitteita, joita taiteilijan on usein mahdoton hankkia omalle työhuoneelleen. Pajaa hyödynnetään myös koulutuksessa.

Lahden Taidegraafikoilla on ollut lisäksi kansainvälistä toimintaa muun muassa Miniprin Finland -triennaalin kautta.

Vuosittainen palkinto

Hämeen taidepalkinto jaetaan vuosittain alueen ansioituneelle taiteilijalle, taiteenalalla toimivalle yhdistykselle tai muulle yhteisölle. Palkinto on tunnustus kuluvan vuoden ansiokkaasta ja merkittävästä työstä. Se voidaan myöntää myös pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta elämäntyöstä tai toiminnasta.

Viime vuonna 2020 palkinnon sai hämeenlinnalainen kirjailija Juha-Pekka Koskinen.

Hämeen taidetoimikunta on Taiteen edistämiskeskuksen asiantuntijaelin, joka päättää alueensa apurahoista ja taidepalkinnoista.

Menot