Kulttuuri

Hämeenlinnaan perustettiin uusi sinfoniaorkesteri - Konsertoi tänään kuorojen kanssa

Kanttori Heikki Seppänen ja viulisti Kirsi-Marja Alanen päättivät koota Hämeenlinnaan sinfoniaorkesterin, koska kukaan muukaan ei sitä tuntunut tekevän. Tawastia Sinfonian ensiesiintyminen on tämänpäiväisessä Oodi ilolle -kuorokonsertissa Hämeenlinnan kirkossa.
Tawastia Sinfonia harjoitteli Eurooppa-päivän konserttiin alkuviikolla Poltinahon seurakuntatalolla. Ammattimuusikot harjoittelevat stemmansa omassa rauhassaan. Orkesteriharjoituksissa keskitytään yhteissoiton toimivuuteen. Kuva: Sara Aaltio
Tawastia Sinfonia harjoitteli Eurooppa-päivän konserttiin alkuviikolla Poltinahon seurakuntatalolla. Ammattimuusikot harjoittelevat stemmansa omassa rauhassaan. Orkesteriharjoituksissa keskitytään yhteissoiton toimivuuteen. Kuva: Sara Aaltio

Poltinahon seurakuntatalolla soi. Alkamassa ovat uuden hämeenlinnalaisen sinfoniaorkesterin Tawastia Sinfonian toiset harjoitukset, joissa valmistaudutaan torstaisen Eurooppa-päivän konserttiin.

Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan järjestämässä konsertissa esiintyvät kaikki seurakunnan kuorot, joita orkesteri säestää.

– Ohjelmistossa on muun muassa Beethovenin ysi eli Oodi ilolle, joka on antanut nimensä koko konsertille, Tawastia Sinfonian kapellimestarina toimiva kanttori Heikki Seppänen kertoo.

Lisäksi orkesteri esittää konsertissa ilman kuoroja Mendelssohnin Hebridit-alkusoiton.

”Kun ei kukaan muukaan tätä tee”

Tawastia Sinfonian ovat perustaneet Heikki Seppänen ja hämeenlinnalainen viulisti ja viulunsoiton lehtori Kirsi-Marja Alanen.

– Heikin tytär on oppilaani. Aina tavatessamme hänen soittotuntiensa yhteydessä heittelimme ilmaan ajatuksia orkesterista. Lopulta päätimme, että jos ei kukaan muu tätä tee, niin me teemme, ja tässä sitä nyt ollaan, Alanen kertoo.

Seppänen kuvaa Tawastia Sinfoniaa koemuotoiseksi projektiksi. Orkesterin takana ei ole esimerkiksi yhdistystä tai muuta yhtenäistä tahoa.

Alkuvuodesta alkanut orkesterin kokoaminen oli melkoista sumplimista. Alanen ja Seppänen ottivat yhteyttä tuntemiinsa soittajiin, ja kyselivät heidän halukkuuttaan soittaa.

Kokoon saatiin yli 30 soittajaa.

– Eilen täällä oli sitten kokonainen orkesterillinen ihmisiä, jotka kaiken lisäksi osaavat soittaa, Alanen iloitsee.

Täysimittainen sinfoniaorkesteri

Orkesterin kokoonpanoon kuuluu puu- ja vaskipuhaltimia, jousisto, lyömäsoittimet ja harppu. Kirsi-Marja Alanen itse toimii orkesterin konserttimestarina eli ensimmäisten viulujen äänenjohtajana.

Hämeenlinnan lisäksi soittajat tulevat Helsingistä ja Tampereelta.

– Hämeenlinnasta ei yksinkertaisesti löydy orkesterillista ammattisoittajia, Alanen sanoo.

Kaupungista on puuttunut täysimittainen sinfoniaorkesteri sen jälkeen, kun Panssarisoittokunta lakkautettiin vuonna 2013. Jatkuvasti rahoituksen kanssa kamppaileva Hämeenlinnan kaupunginorkesteri toimii nykyään pelkällä jousistolla.

Hämeenlinnan orkesteritilanne hankala

Alanen ja Seppänen harmittelevat molemmat Hämeenlinnan orkesteritilannetta, joka on suoraa seurausta niukasta rahoituksella.

– Jos ajatellaan kaupunginorkesteria, ei sen rahoituksella voi rakentaa esimerkiksi Verkatehtaalle mitään konserttiohjelmistoa, Seppänen toteaa.

Molemmat kritisoivat tilanteesta kaupungin päätöksentekoa. Hämeenlinnassa on käyty keskustelua esimerkiksi siitä, voisiko ammattiorkesterin järjestää yhteistyössä Sibelius-opiston kanssa, jolloin soittajina voisi käyttää oppilaita.

– Ammattiorkesterissa soitetaan päätoimisesti. Ei sitä voi koota oppilaspohjalta. Sitä päättäjät eivät tahdo tajuta. Kysytään kyllä, että voisitteko soittaa, mutta ei olla valmiita maksamaan siitä, Seppänen sanoo.

Osaksi kaupungin tilanteesta johtuen soittajat ovat lähteneet mielellään mukaan Tawastia Sinfoniaan. Etenkin hämeenlinnalaislähtöiset muusikot haluavat nähdä kaupungissa samanlaista toimintaa kuin heidän ollessaan nuoria.

Jatko vaatisi kaupungin tuen

Tällä hetkellä Tawastia Sinfonialle ei ole sovittu muita esiintymisiä kuin Oodi ilolle -konsertti. Orkesterin tulevaisuutta suunnitellaan konsertin jälkeen. Etenkin rahoituspuoli vaatii miettimistä.

– Yksi vaihtoehto voisi olla kolmikantainen rahoitusmalli, Seppänen kertoo.

Hänen mukaansa mukana voisivat olla Hämeenlinna-Vanajan seurakunta, Hämeenlinnan teatteri ja Verkatehdas, joilla kaikilla olisi orkesterille käyttöä.

Toiminta vaatisi kuitenkin myös kaupungin satsauksen.

– Sen jälkeen orkesteri olisi oikeutettu orkesterilain mukaiseen valtiontukeen, joka on aika merkittävä, Seppänen selittää.

– Olemme laittaneet nyt kaikki omat voimamme liikkeelle ja saaneet ihmisiä paikalle. Pystymme tekemään tämän, mutta orkesterin jatko vaatisi tahtoa myös kaupungilta, Alanen toteaa. HÄSA

Oodi ilolle -konsertti

Hämeenlinna-Vanajan kuorojen yhteinen konsertti 9. toukokuuta kello 19 Hämeenlinnan kirkossa.

Konsertissa esiintyvät seurakunnan kaikki nuorten ja aikuisten kuorot: Aurorina, Hämeenlinnan poikakuoro, Aurora, Vox Vanajae, Hämeenlinnan gospelkuoro, Vanajan kamarikuoro ja Tawastica.

Laulajia yhteensä yli 200.

Kuoroja johtavat kanttorit Anna-Maria Lehtoaho, Sonja Saarikko, Ismo Savimäki ja Markku Sintonen.

Kanttori Minna Jokikunnas esiintyy konsertin solistina.

Konsertissa mukana myös Tawastia Sinfonia -orkesteri, jota johtaa kanttori Heikki Seppänen.

Konsertin tuotto ohjataan Yhteisvastuu-keräykseen.

Päivän lehti

13.8.2020