Kulttuuri Hämeenlinna

Hämeenlinnalaisen taiteilijan tuotannon laajuus yllätti pojan: "Hän on ollut jonkinasteinen nero" – Katso video

Jussi Mertanen aikoo koota isänsä Martti Mertasen teokset esille verkkogalleriaan.
Jussi Mertaselle on avautunut melkoinen aarreaitta Martti-isän arkistoja kaivellessa. Vanhan asunnon tyhjentäminen on avannut uusia puolia. Kuva: Pekka Rautiainen
Jussi Mertaselle on avautunut melkoinen aarreaitta Martti-isän arkistoja kaivellessa. Vanhan asunnon tyhjentäminen on avannut uusia puolia. Kuva: Pekka Rautiainen

Tutuiksi luullut asiatkin saattavat yllättää. Tämän sai todeta Jussi Mertanen, joka alkoi Hämeenlinnassa selvittää isänsä, taiteilija Martti Mertasen kuolinpesää.

– Hänestä on avautunut uusi puoli. Olen ollut hämmästynyt tästä tuotannon laajuudesta, Mertanen kertoo.

– Luulin, että hallitsen tämän, mutta sitten täällä apuna olleet pari kaveria alkoivat kantaa perähuoneesta tavaraa ja kertoivat, että siellä on kaapit täynnä tauluja. Lopetin laskemisen kolmensadan kohdalla.

Parisataa taulua on jo viety Mertasen nykyiseen asuinkaupunkiin Espooseen, ja ainakin yksi pakettiautollinen lähtee vielä perään.

Niille löytyy ainakin ensi alkuun paikka Jussin ja hänen vaimonsa kahdesta tauluvarastosta. Koti on keräiltyä taidetta täynnä ja myös anoppi on taiteilija.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Taulujen kuljetusten järjestämisessä on riittänyt työtä. Kuva: Pekka Rautiainen
Taulujen kuljetusten järjestämisessä on riittänyt työtä. Kuva: Pekka Rautiainen

Martti Mertasen kokoelmien laajuus ei ole rajoittunut vain taiteeseen. Hän harrasti valo- ja videokuvausta, mistä on jäänyt laajat kuva-arkistot. Hän myös hioi korukiviä, joita on iso kokoelma. Lisäksi löytyy muun muassa hiottuja fossiileja.

Poika Jussi on käynyt läpi myös parituhatta kirjaa.

Yksi vieras jäi mieleen

Martti Mertanen kuoli vuonna 2001, hänen vaimonsa Terttu kolme vuotta sitten.

Nyt on lopullisen inventaarion aika. Rivitalo, johon Mertaset muuttivat heti sen valmistuttua 1960-luvun alussa, puretaan.

Pohjois-Karjalan Polvijärvellä varttunut Martti Mertanen päätyi Hämeenlinnaan vuonna 1952 opettajantyön perässä. Hän teki työuransa kuvaamataidon ja englannin opettajana, mutta taide kulki vahvasti sen rinnalla.

Mertasten kotona maalausteline oli aina pystyssä ja öljyvärien tuoksu leijaili.

Martti Mertanen oli aktiivinen Hämeenlinnan taiteilijaseurassa sen alusta saakka, ja vaikutti myös Ars-Hämeen toiminnassa.

Heillä kotona kävi paljon tunnettujakin taiteilijoita, joista yksi on piirtynyt Jussi-pojan mieleen erityisen hyvin: Juhani Palmu oli Martin hyvä ystävä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

Kun Martti Mertanen jäi eläkkeelle 1980-luvun puolivälissä, hänen tuotantonsa alkoi muuttua. Pois kotoa opiskelemaan muuttanut Jussikaan ei enää samalla tavalla seurannut isänsä päivittäistä työskentelyä, ja osin siksi nyt tuotannon laajuus onkin yllättänyt.

– 1970-luvulla hän maalasi perinteisempiä talvimaisemia, mutta kohti 1990-lukua tultaessa enemmän rankempiakin aiheita.

Yksi taiteilijalle rakkaista kohteista oli Hämeen linna, jota kuvaavissa teoksissa tyylin muutos näkyy myös.

Etusivun mainos

Jussi Mertanen teki itsekin nuorena jonkin verran kuvataidetta. Geeniperimä veti kuvien pariin, tosin kaupallisemmalla kulmalla: hän päätyi mainosalalle. Hän on valmistunut sekä kauppatieteistä että graafiseksi suunnittelijaksi.

– Isä ei ollut kovin innostunut, kun aikanaan sain ensimmäisen kesätyöpaikan mainostoimistosta, mutta kyllä hän sitten oli ylpeä, kun tekemäni Keskon joulutunnus oli Hesarin etusivulla, Mertanen hymyilee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kuva: Pekka Rautiainen
Tauluja ja muita töitä on paljon. Kuva: Pekka Rautiainen

Nykyisin digitaalisen markkinoinnin lehtorina työskentelevä Mertanen aikoo hyödyntää osaamistaan myös isänsä työn esille nostamisessa. Hän aikoo perustaa internet-sivut, jonne tekee teoksista verkkogallerian.

– Kaikki parhaat pidetään itsellä, mutta osa teoksista menee myyntiin.

Turhaakin vaatimattomuutta

Poika näkee, että isässä on ollut turhaakin vaatimattomuutta.

– Nyt kun katsoo koko tuotantoa, isä olisi voinut vielä enemmän hakeutua esille valtakunnallisiin näyttelyihin. Hän ei ajatellut, että taide voisi olla tapa päästä julkisuuteen tai saada tuloja, Jussi Mertanen arvioi.

Hän kertoo isänsä saaneen hyvää palautetta töistään jo elinaikanaan. Kun poika nyt on näyttänyt kuvia teoksista muutamille asiantuntijoille, hekin ovat kehuneet.

– Minusta tuotanto kertoo, että hän on ollut jonkinasteinen nero. HÄSA

Päivän lehti

5.8.2020