Kulttuuri Hämeenlinna

Hämeenlinnalaisen JP Koskisen kirja Tulisiipi Savonia-palkintoehdokkaana – Kisaa myös Finlandia-palkinnosta

Hämeenlinnalaisen kirjailijan JP Koskisen teos Tulisiipi on kovassa nosteessa ja kahmii palkintoehdokkuuksia. Kuva: Pekka Rautiainen
Hämeenlinnalaisen kirjailijan JP Koskisen teos Tulisiipi on kovassa nosteessa ja kahmii palkintoehdokkuuksia. Kuva: Pekka Rautiainen, arkisto

Hämeenlinnalainen Juha-Pekka Koskinen kilpailee Savonia-kirjallisuuspalkinnosta teoksellaan Tulisiipi (Like).

Valintaraadin mukaan Tulisiipi on kiehtova ja mukaansa tempaava tarina lentämiseen hurmautuneesta Kaarle-pojasta ja muista suomalaisista, jotka etsivät onnea ja vapautta niin Amerikan kultamailta kuin itärajan takaa työläisten paratiisista ja joutuivat maksamaan siitä kovan hinnan.

Tulisiipi on myös kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokkaana. Lisäksi Suomalaisen Kirjakaupan henkilökunta valitsi sen Vuoden 2019 kirjaksi.

 

Tämän vuoden Savonia-kirjallisuuspalkinnon saajaksi on ehdolla kaikkiaan kuusi teosta.

Muita ehdokkaita ovat Tomas Gadsin (Kaisa Nummela ja Satu Roos) Pirulainen (Bazar), Antti Hurskaisen 22: kertomus syömisestä (Siltala), Jukka Itkosen Koira nimeltä mutsi (Lasten Keskus), Tatu Kokon Kävelevien patsaiden kaupunki (Icasos) ja Raili Mikkasen Kunhan ei nukkuvaa puolikuollutta elämää (Tammi)

 

Kuopion kaupungin jakaman Savonia-kirjallisuuspalkinnon suuruus on 12 000 euroa.

Savonia-palkinto myönnetään vuosittain savolaistaustaiselle kirjailijalle tunnustuksena merkittävästä kaunokirjallisesta teoksesta. JP Koskinen on syntynyt vuonna 1968 Kemijärvellä.

Raati luki yhteensä 76 palkinnon piiriin kuuluvaa kaunokirjallista teosta. Voittaja julkistetaan jo 9. joulukuuta, joka on Pohjois-Savon maakuntalaulun ensiesityksen vuosipäivä. Ylen mukaan palkinnon jakoa aikaistetaan tänä vuonna, koska aiempaa jakopäivää tammikuun alussa pidetään hankalana joulun ajan vapaiden takia.

Tämän vuoksi tänä vuonna jaetaan kaksi palkintoa. Aiemmin tänä vuonna palkittiin Heidi Jaatisen romaani Koski. HÄSA