Kulttuuri Hämeenlinna

Hämeenlinnalaisesta Risto Autiosta Näyttelijäliiton puheenjohtaja

Hämeenlinnassa asuva Risto Autio toimii Näyttelijäliiton puheenjohtajana ensi vuoden alusta alkaen.

Hämeenlinnalainen Risto Autio on valittu Näyttelijäliiton puheenjohtajaksi. Valinnan teki Näyttelijäliiton valtuusto viikonvaihteessa.

Luottamustoimi on kolmivuotinen, ja se alkaa ensi vuoden alussa.

– Tämä on suuri kunnia. Minua pyydettiin puheenjohtajaksi. En ollut paikalle mitenkään itse hakeutumassa, koska olen ollut kahdeksan vuotta sairaseläkkeelle ja kuvitellut, että tämäntyyppiset asiat ovat taakse jäänyttä elämää.

– Suostuin, koska koen, että se on velvollisuuteni. Olen ollut aikaisemminkin liiton hommissa.

Autio on ajanut näyttelijöiden asiaa monissa luottamustehtävissä. Tällä hetkellä hän toimii Hämeen taidetoimikunnan puheenjohtajana ja näyttelijöiden tekijänoikeusjärjestö Filmexin puheenjohtajana.

 

Uudessa tehtävässään Autio pitää tärkeänä näyttelijän ammatin arvostuksen nostoa. Työehtosopimukset, tekijänoikeuskysymykset ja teattereiden rahoitus ovat myös keskeisiä kysymyksiä.

– Kulttuurirahoitus on tällä hetkellä Suomessa melkoinen kysymysmerkki, kun Veikkauksen toiminta on kyseenalaistettu. Kulttuurille jaettavat valtionrahat tulevat enimmäkseen Veikkaukselta. Jos Veikkauksen tuki lähtee, kulttuurin rahoitus on pakko siirtää valtion budjettiin, ja se on iso poliittinen kysymys, Risto Autio toteaa.

 

Risto Autio (s. 1954) asui aiemmin Hausjärvellä, ja hän toimi tuolloin keskustan kansanedustajana kauden 2007-2011. Hän on ollut myös Hausjärven kunnanvaltuuston jäsen.

Autio tunnetaan tv-sarja Kotikadun Hanneksena, mutta hän on näytellyt monissa muissakin tuotannoissa sekä television että teatterin puolella.

Autio on työskennellyt usein myös harrastajanäyttelijöiden kanssa. Hämyteatteri esittää parhaillaan hänen käsikirjoittamaansa ja ohjaamaansa komediaa Onni Hämeenlinnassa Taidekasarmin teatterissa. Esitykset jatkuvat marraskuun loppuun asti. HÄSA

Juttua on päivitetty 18.11.2019 klo 14.13 Risto Aution kommenteilla.