Kulttuuri Hämeenlinna

Hämeenlinnan taidemuseossa perjantaina eläkeläisten päivä – Sisään pääsee eurolla

Päivän aikana voi tutustua muun muassa Tommi Toijan Omia kuvia -näyttelyyn, joka esittelee Toijan uusimpia veistoksia ja maalauksia muutamilla vanhemmilla teoksilla maustettuna. Kuva: Esko Tuovinen
Päivän aikana voi tutustua muun muassa Tommi Toijan Omia kuvia -näyttelyyn, joka esittelee Toijan uusimpia veistoksia ja maalauksia muutamilla vanhemmilla teoksilla maustettuna. Kuva: Esko Tuovinen, arkisto

Hämeenlinnan taidemuseossa vietetään perjantaina 29.11. Senioripäivää kello 11–17, jolloin eläkeläislippu maksaa yhden euron.

Perinteiseen tapaan päivän ohjelmistossa on opastettuja kierroksia ja taidetyöpaja. Museossa on esillä kolme näyttelyä.

Taidegraafikko Kalle Carlstedtin grafiikkanäyttelyyn tutustutaan kello 11 alkavalla näyttelykierroksella, jonka jälkeen yleisöllä on mahdollista kokeilla oman grafiikanvedoksen tekoa.

Carlstedt (1891–1952) tunnetaan mestarillisista puupiirroksistaan. Niissä tulevat esiin taiteilijan tarkka muodontaju, viivan hallittu rytmiikka ja hienostuneet värisävyt. Aiheet liittyivät usein luonnontunnelmiin, ja taiteilijaa onkin luonnehdittu ”metsien ja rantojen kulkijaksi”. Kotiseutu Sääksmäki ja Vanajaveden rannat olivat hänen maisemallisten teostensa lähtökohtana.

 

Iltapäivällä kello 13 alkavalla näyttelykierroksella tutustutaan oppaan kanssa kuvanveistäjä Tommi Toijan Omia kuvia -näyttelyyn.

Veikko Halmetojan kuratoima näyttely esittelee Toijan uusimpia veistoksia ja maalauksia muutamilla vanhemmilla teoksilla maustettuna. Mukana on persoonallisia veistoshahmoja, mutta myös harvemmin nähtyjä rintakuvaveistoksia, croquis-piirroksia ja akvarelleja.

Kotimaan kasvot -näyttely esittelee suomalaisen maisemamaalauksen ja kansanelämäkuvauksen piirteitä kultakauden taiteessa. Näyttelyssä on esillä Eero Järnefeltin, Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja monien muiden kotimaan kuvia 1800-luvun lopulta 1900-luvun alkuun.

Päivän lehti

26.2.2020